19. okt
Rådhuset: Snart med delvis nytt innhold etter årets valg.
Foto: Rolf Randa
 
Hvor finne pengene?
Kommunevalget nærmer seg. Mange valgløfter gis i programmene. Men har partiene skissert hvor pengene finnes som skal oppfylle disse?

Publisert: 30.aug.2019 08:23
Oppdatert: 30.aug.2019 08:35

Etter en gjennomgang av fem av partienes kommunevalgprogram er konklusjonen at det tenkes lite på at tiltak må finansieres for å realiseres.

Det burde være et tankekors både for dem som har vedtatt programmene, og de som skal forholde seg til det som skrevet.

Rettere sagt: Til deg som velger.

For all erfaring sier at det er i budsjettmøtet før jul hvert år at det blir avgjort hva kommunen skal bruke penger på i det kommende år.

Og kanskje enda viktigere, hva kommunen skal skjære ned på for å ha råd til å drifte det mest nødvendige og lovpålagte.

Ap «vil» mye, lover lite

Ap har gitt ut et 8-siders program med få forpliktelser som koster penger. Heller ikke lover de å iverksette noen tiltak som er direkte inntektsbringende.

Det nærmeste man kommer ordet inntjening, er at det sies at kommunen skal få flere bein å stå på ved at man arbeider for et variert næringsliv.

Av tiltak som krever penger, kan vi nevne at Ap vil bygge ny barnehage i Kirkenes, ha frie midler til lag og foreninger, og planlegge/bygge avlastningsboliger for eldre og syke. Videre vil partiet også ha ny adkomstvei til Kirkenes, og utvikle næringstomter.

SV vil redusere priser

SV har i sitt program flere tiltak som reduserer det folk betaler. Her nevnes billettpriser på buss, og kulturskoletilbud, søskenmoderasjon på SFO og barnehage, samt innføring av gratis skolemat.

Videre vil SV også bruke penger på å styrke grunnbemanningen i helse, oppvekst og omsorg, og øke aktivitetstilbudet for eldre i kommunen.

Men SV har i programfestet to tiltak som kan bringe penger inn i kassa. Den ene er turistavgift, og den andre er mineralavgift.

Sp vil bruke mye penger

Sp har i sitt program en hel rekke tiltak som det vil koste å gjennomføre. Nå er deres program skrevet på en måte som gjør at det ikke skilles på hva som er kommunalt, fylkets eller statens ansvar, så det er vanskelig å se alt det kommunen må koste.

Vi nevner likevel at det på utgiftssiden er tatt med gang- og sykkelvei på Jakobsnes og Svanvik, subsidiering av unges bruk av basseng og kino, lengre åpningstid på Basen, og tilpassing av åpningstider i barnehager. Videre vil partiet innføre en prøveordning med skolefrokost.

På kultursiden ønsker Sp å etablere et Saviomuseum, noe som vel for lengst er gjort. Man vil også øke antall lærere i kulturskolen, og utvide med elevplasser der. Idrettslagene skal få flere midler, og kulturmidlene skal økes.

Sp vil og bruke penger på å etablere scooterløype fra Hesseng til Sandnes, noe som vel betinger opparbeidelse av parkeringsplass for biler og hengere et sted på Hesseng. De vil også etablere flere startsteder for andre scooterløyper.

Til park- og grøntanlegg vil Sp avsette 2,5 millioner kroner hvert år.

Innenfor næringssiden vil partiet redusere eiendomsskatten, flytte offentlige arbeidsplasser til distriktene, og også etablere gründerkafé der.

Sp ønsker, som SV, å ta inn penger til kommunen ved å innføre en turistskatt. Det er det eneste «inntjeningspunktet» vi greide å finne i programmet.

Frp vil bruke mere enn Sp

Frp er det partiet som i sitt program lover mest av de ting som koster penger.

De vil bruke 5 millioner kroner årlig på kommunale veier, og flytte Hurtigruta tilbake til sentrum. Videre vil de bygge bru til Jakobsnes og utvide industrikaia mot gamle hurtigrutekaia.

Ikke ukjent er det at Frp også ønsker å fjerne eiendomsskatten over tid, og det er nå programfestet lokalt. I programmet har de og tatt med sitt tidligere forslag om å lage et nytt industriområde utenfor bykjernen.

Til frivillige lag og foreninger skal de sette av en årlig pott på 100 tusen kroner. Videre vil også Frp innføre gratis skolefrokost i barne- og ungdomsskolene.

Men hva som skal bringe inn penger for å dekke kostnadene til dette står intet om i programmet.

Høyre «vil» på samme måte som Arbeiderpartiet

Høyre, som i inneværende periode stadig har vært det pågående opposisjonspartiet, har i sitt program fulgt samme oppsett som posisjonspartiet Ap.

Også Høyre «vil» gjøre mye. Av ting som koster nevner vi først en fanesak som å opprette felles aktivitørstilling på eldre- og sykehjemmene.

Videre vil Høyre styrke hjemmebasert omsorg i distriktene, og styrke tilbud om korttidsplasser og avlastningsplasser.

Andre konkrete tiltak er å forskjønne kommunen og ruste opp lekeplassene. De vil og oppgradere kommunale parker, ski- og scooterløyper.

Også Høyre vil redusere eiendomsskatten.

Men Høyre har i alle fall fokus på økonomi i sitt program. De skriver i innledningen at de vil drive en ansvarlig politikk som gir økonomisk handlingsrom for fremtiden.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Wesselborgen: Gammelt og dyrt i drift i forhold til de nye sykehjem. Både Høyre og Ap er i programmet innom tanken på å bygge nytt.

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no