15. okt
 
Hvordan har du det, egentlig?
Verdensdagen for psykisk helse er passert og i kjølvannet av den ble det nylig avholdt et åpent møte i Kirkenes der «Førstehjelp ved selvmordsfare» va...

Publisert: 11.nov.2014 15:51
Oppdatert: 23.okt.2017 10:45

Verdensdagen for psykisk helse er passert og i kjølvannet av den ble det nylig avholdt et åpent møte i Kirkenes der «Førstehjelp ved selvmordsfare» var tema.

Fagfolk fortviler over at fokus knyttet til selvmord og psykisk helse relativt sett er lite i nord i forhold til hyppigheten av nettopp selvmord. Jo lengere nord man kommer, jo høyere er selvmordsraten, viser statistikken, og unge gutter er mest utsatt, selv om også jentene kommer etter. I Finnmark er det hver måned, hele året igjennom, noen som tar sitt eget liv. Et skremmende høyt tall i forhold til befolkningens størrelse.

Fagfolkene hadde et klart budskap med seg til Kirkenes; uten alkohol, uten seksuelle overgrep og uten mobbing ville antall selvmord gått kraftig ned. Det er klar tale, det, og fakta som griper rett inn i samfunnsproblematikk der vi alle kan bidra til endring. Men der dessverre veien frem fortsatt synes lang. Derfor er det uhyre viktig å nå ut med informasjon knyttet til langtidsvirkninger og senskader både i forhold til mobbing og til seksuelle overgrep. Langtidsvirkninger som påvirker både på den fysiske og ikke minst den psykiske helsen til de som rammes. Når alkohol og rus kommer inn i bildet i tillegg som en forsterker av vonde følelser, er resultatet blitt at 40 prosent av selvmord blant unge nettopp skjer i kombinasjon med rus. Da er det samtidig ganske ufattelig at nettopp denne kombinasjonen knapt er blitt forsket på, - og svært sjelden står på den samfunnspolitiske dagsorden.

At vi som enkeltmennesker også tør å stille et enkelt, vanskelig, men også svært viktig spørsmål i møte med våre medmennesker, barn, unge og voksne, er både en trøst og en gedigen utfordring: «Hvordan har du det, egentlig?» Vi må kunne takle å stille spørsmålet, men vi må også være forberedt på å takle svaret. Og eventuelt gjøre den innsats svaret vi får kan kreve av oss. Men at noen bryr seg, er ofte nok og kan hindre selvmord, sier fagfolkene.

I små, tette lokalsamfunn som de vi har i nord, der «alle» kjenner «alle», skulle man i utgangspunktet tro at vi var absolutt best i verden på å spørre hverandre nettopp «hvordan har du det, - egentlig». Det er vi tydeligvis ikke når det er så mange i vår midte i Finnmark som velger å ta sine liv. Et tankekors og et tegn på at vi nok kjenner mange i små samfunn, uten å egentlig kjenne hverandre likevel. Å bry seg mer, være nabokjerring, være venn eller våkent familiemedlem er med andre ord mer positivt enn som så. Og det er noe vi alle kan klare.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no