21. okt
FOLKEHELSA: Å komme seg ut i naturen for alle brukergrupper, er viktig i et folkehelse perspektiv. Foto: Yngve Grønvik
 
Hvordan legge til rette for fysisk aktivitet?
Mange kommuner ser helsegevinst i at flest mulig kommer seg ut for å mosjonere. Også på vinteren. Hvordan kan en legge til rette for de som ønsker å være fysisk aktiv eller nyte naturen til beins eller på sykkel?

Publisert: 15.des.2016 14:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Like sikkert som vinterens ankomst er den årvisse debatten om hvem som skal ha retten til å ferdes i skiløypene. Opphetede diskusjoner i mediene og ute i sporet mellom ulike interessegrupper er vi blitt vant til.

Først i de senere årene, etter at skøytingen ble vanlig, har konfliktnivået blitt høyt. Konfliktene kom kanskje med dem som ville fort frem og sette rekorder.

Flere på fatbike

At fotgjengere og syklister gjennom allemannsretten har den samme anledningen til å ferdes i utmark som skiløpere, er det ingen tvil om. Men de ville jo aldri ha benyttet seg av skiløypene om disse ikke var preparert. Likevel er det urimelig av fotgjengere og syklister ødelegger løypene. Enkelte kommuner har i bynære områder forsøkt å forebygge konfliktene ved å lage «labbeløyper». Er det mulig til å kjøre dobbelt med tråkkemaskinen, kan deler av løypa brukes av folk som går på beina.

Nå har en ny gruppe gjort sitt inntog i skiløypene; fatbikerne. I Sør Varanger ser en en og annen, men sørpå er denne gruppen med terrengsykkel på vinterføre økende, til stor irritasjon for skifolket. Disse syklene med stor dekkstørrelse (ballongdekk) gjør at en praktisk talt kan sykle over alt. En får godt grep på løst underlag som snø og sand, og syklene er fine å bruke i all slags terreng, også på sommeren. Det er ikke usannsynlig at denne aktiviten vil bli populær i årene framover, spesielt blant de unge. I vinter ble det første uoffisielle Norgesmesterskapet i fatbike arrangert.

Egen gåsone og turstier

Kanskje er det på tide for kommunene å tenke nytt i forhold til bruk av skitraséer/lysløyper vinterstid. I Tromsø har man gått aktivt inn for å tilrettelegge for flere brukere i byens ti kilometer lange lysløype, der det kan bli trangt om plassen. For syklister og fotgjengere er det etablert en egen gåsone i ytterkanten av skiløypa, mens klassisksporene og fristilsonen i midten er forbeholdt skiløperne. Dette informeres det om på tydelige skilt. I andre kommuner og i vårt naboland Finland kjøres det opp særskilte skiløyper for skiløpere og egne turstier for syklister, gående og hundeeiere.

Flere etterlyser turveier for fotfolket. Mange av de eldre vegrer seg å gå på isete fortau eller i gaten der bilene hersker.

Nok av areal

Folkehelsekoordinator Kjersti Møllebakken forteller i en knapp kommentar at dette ikke er noe som ligger inne i Sør Varanger kommune sine planer nå.

Audun Andersen, daglig leder i Barentshallene sier at dette med egne traseer til gående, syklister og hundeeiere kan selvsagt bli aktuelt.

- Vi har nok av natur og områder og ta av i denne kommunen så det skulle ikke stå på arealet. Det vil naturligvis være opp til kommunestyret å prioritere i forhold til behov og ressursbruk for eventuell opparbeidelse og vedlikehold av traseer med lys for de ulike brukergrupper, forteller han.

Forebygging - penger spart

Aldringen i befolkningen vil, ifølge Kreftregistereret, øke forekomsten av kreft dramatisk blant de over 70 år. Helseforetagerne er nødt til å begynne planleggingen av dette scenariet nå.

Og forebygging blir viktigere enn noen gang, spesielt rettet inn mot røyking og fedme. For hvert krefttilfelle som forebygges, sparer samfunnet mye penger, sier direktør i Kreftregisteret Giske Ursin til VG.

Lavere kroppssvekt, en mer aktiv hverdag og sunnere kosthold er også sentrale råd for å reduserer risikoen for kreft.

Hvordan skal en ta folkehelsa på alvor for blant annet denne voksende eldregruppen og legge til rette for fysisk aktivitet som treffer et bredt lag av befolkningen, bør vel være en utfordring for kommuneplanleggerne framover.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no