7. des
BLODPRØVE: Astrid Larsen tar blodprøve på Jamal Abodhies. Språkbarrieren kommer ikke i veien.
 
Hyrer inn mer personell til asylsøker-sjekk
Prøvene gikk smidig for Jamal Abodhies tirsdag kveld. Men Kirkenes sykehus trenger flere folk.

Publisert: 14.okt.2015 16:17
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

Før en asylsøker kan sendes ut av Sør-Varanger, er det meningen at de skal gjennomgå registrering hos politiet, og helsesjekk som inkluderer både en helsesamtale og tuberkulosetest på sykehuset.

Så langt har tuberkulose-undersøkelsene blitt gjennomført på kveldstid. Helsepersonell har meldt seg frivillig til betalt overtid på kveldene, slik at det ikke skal gå ut over helsetilbudet i kommunen ellers.

Men ifølge beredskapskoordinator Geir Braathu ved Kirkenes sykehus vil de nå trenge mer personell, om situasjonen fortsetter slik den har gjort. Det er ingen tegn på at det skal dabbe av.

– Her er halve staben på overtid. Det er klart at det blir slitsomt over tid. Etter hvert kan det bli bekymringer om arbeidsmiljøloven, sier Braathu.

Nå har Kirkenes sykehus satt av midler til å både hyre inn mer personell, og skaffe mer utstyr.

Så langt har sykehuset kontakt med en radiograf som skal hyres inn i noen måneder. De søker også etter flere til blodprøver på laboratoriet. Når de nye ansatte kommer på plass, er meningen at man skal kunne gjøre undersøkelser på dagtid.

– Vi fremskynder også kjøp av røntgenutstyr som egentlig skulle til det nye sykehuset. Nå går det til det nåværende sykehuset, og transporteres senere til det nye, sier Braathu.

I mellomtiden er han klar på at undersøkelsene av asylsøkerne fremdeles ikke går ut over helsetjenester på sykehuset.
– Om en legetime er utsatt, er det av andre grunner enn behandling av asylsøkere. Vi har heller ikke redusert inntak av pasienter, sier Braathu.

Tuberkulosesjekk

Folkehelseinstituttet har anbefalt en frist på to uker fra en asylsøker kommer inn i landet til de sjekkes for tuberkulose. I Kirkenes forsøker de å få unna røntgenbildet før 72 timer er gått.

På røntgenavdelingen tas det nå inn flere titalls asylsøkere til helsesjekk, på kveldene flere ganger i uka. De har fra før av gjennomgått registrering og fått ID-kort.

Vi treffer blant andre Jamal Abodhies tirsdag kveld. Han er fra Syria, med palestinsk blod i årene. Mesteparten av tiden hans på sykehuset tilbringes med venting.

Stemningen er avslappet i et fullt venterom. De fleste asylsøkerne prater sammen, mens noen sitter med bøker eller smarttelefoner, og noen bare venter i stillhet.

ID-kortene samles inn og organiseres. Èn og èn kalles inn, får ID-kortet sitt tilbake, og går inn i en ny, mindre kø til røntgen.
Jamal og en annen sliter litt med engelsken, men kan russisk etter en tid i Russland. Uansett er det en arabisk tolk til stede for å instruere dem og svare på spørsmål.

Røntgenbildene tas bak lukket dør, og blodprøvene tas inne på et kontor i nærheten. Der er det stille: Jamal og de andre asylsøkerne utveksler ikke mange ord med de norskspråklige sykepleierne, men dirigeres enkelt til en stol, får tatt ut tre glass med blod, og så bærer det ut på venterommet igjen. Bussen går tilbake til mottaket senere på kvelden.

Jamal synes hele prosessen har gått greit. Afaf Alqudse, som har stilt som tolk denne kvelden, har det samme inntrykket de kveldene hun har vært til stede.

– Det har ikke vært noen problemer her, sier hun.

Røntgen viktigst

Blodprøvene sendes til Tromsø for undersøkelse, mens røntgenbildene vurderes av radiolog i Kirkenes i løpet av kort tid. Det er røntgenbildet som er viktigst i kort sammenheng, ifølge Braathu.

Der kan man se om det er noe mistenksomt i lungene, og det er når tuberkulosen sitter i lungene at den er smittsom.

– Om det oppdages noe, får legen på flyktningmottaket beskjed, sier Braathu. Derfra tas asylsøkeren inn som en vanlig pasient for videre undersøkelser, og isoleres om det er snakk om tuberkulose.

Det samme gjelder fremdeles om asylsøkere blir syke på noen andre måter. De behandles i helsesystemet som alle andre.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no