18. nov
HYTTE: Det omsettes fritidsboliger for mange millioner kroner i Sør-Varanger hvert år.
 
Hyttesalg for 5,5 mill kr i Sør-Varanger
I løpet av fjoråret ble det tinglyst kjøp av tretten fritidseiendommer i Sør-Varanger kommune. Snittsummen på disse er betydelig lavere enn ellers i landet.

Publisert: 15.feb.2017 14:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:15

Av Yngve Johnsen, En-To-Tekst

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det ble tinglyst tretten fritidseiendommer til en samlet verdi av 5,535 millioner kroner i Sør-Varanger i fjor. I dag kan vi presentere en oversikt for hyttemarkedet i hele Finnmark i 2016.

Snittsummen i Sør-Varanger

Gjennomsnittlig kjøpesum per hytte i Sør-Varanger ble dermed kun 426.000 kroner. Det er selvsagt mye lavere enn det som er gjennomsnittet i Norge, der hytter fra de mest populære områdene trekker godt opp.

Den norske hytten kostet i snitt 1,66 millioner kroner i fjor, noe som er en relativ svak økning på 9.000 kroner. Men utviklingen har vært svært ulik i landets fylker. De klart største økningene fant sted i Akershus og Østfold, med godt over en halv million kroner i vekst på gjennomsnittet. Så mange som ti fylker melder om nedgang i snittsummen.

SSB regner selv ut gjennomsnittlige priser per fylke, og for Finnmark er det snakk om en snittpris på 601.000 kroner per fritidseiendom. De høyeste prisene har Vestfold, med et snitt på 2,57 millioner kroner.

Flere salg = bedre bilde

Statistikken tar utgangspunkt i antall tinglyste eiendomsomsetninger med tilhørende omsetningsverdi. SSB understreker at tabellene ikke kan sees på som en faktisk prisstatistikk.

- Både størrelse, standard og beliggenhet varierer over tid. Endringer i gjennomsnittlig kjøpesum fra ett år til det neste gir derfor ikke et riktig bilde av prisutviklingen, poengterer SSB.

- De siste årene har det blitt bygd en rekke nye fritidseiendommer med høy standard. Derfor har økningen i gjennomsnittlig kjøpesum for fritidseiendommer vært større enn prisøkningen for én enkelt fritidseiendom i samme periode, minner byrået om.

Dess flere omsetninger det er snakk om, dess bedre blir bildet av prisutviklingen og gjennomsnittlig kjøpesum.

I statistikken føres både gamle og nye fritidseiendommer - så sant de tinglyses.

Sammenlignet med året i forveien, så har snittprisen i Sør-Varanger gått ned med hele 276.000 kroner. Men med såpass få omsetninger er det grunn til å være varsomme med noen konklusjoner.

Mest og minst i Finnmark

Formaningene om forsiktighet tar vi med oss, men viser likevel til de publiserte tallene som viser at Porsanger kommune har høyeste gjennomsnittspris i Finnmark i fjor, med ni omsetninger og en snittpris på 893.000 kroner. Etterfulgt av Alta kommune, som hadde en snittpris på 890.000 kroner for sine 23 tinglyste omsetninger.

Så nevner vi, nærmest som en kuriosa, at det ble solgt tretten fritidseiendommer i Bærum kommune med et gjennomsnitt på voluminøse 7,4 millioner kroner. Fredrikstad følger med et snitt på 4,9 millioner kroner, mens Lillesand kaprer tredjeplassen med 4,7 millioner kroner.

Antall omsetninger og gjennomsnittlig kjøpesum. 2016. Kilde: SSB?

AntallSnitt (tusen kr)

Porsanger 9893

Alta23890

Kvalsund14852

Vadsø5636

Tana3517

Sør-Varanger13426

Måsøy10344

Gamvik5335

Loppa8271

Lebesby3158

Vardø2Ikkje oppgitt (-)

Hammerfest2-

Kautokeino2-

Hasvik0-

Nordkapp1-

Karasjok1-

Berlevåg1-

Nesseby2-

Båtsfjord0-

Norge115531660

NB! ?Statistisk sentralbyrå publiserer ikke gjennomsnittlig kjøpesum per kommune. Siden byrået likevel har total kjøpesum og antall omsetninger per kommune, så har vi regnet ut snittsummen selv fra disse tallene.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no