16. okt
DIALOG: Daglig leder Ola Finseth forteller at avisa er i dialog med nye leverandører. Disse skal være med på å tilpasse avisa lavere bemanning og ny mediehverdag. (Begge foto: Håvard S. Mækelæ)
 
I gang med nye avisløsninger
SVA-ledelsen var i dialog med systemleverandører samme dag som aksjesalgene var i boks. Nå begynner veien mot en ny Sør-Varanger Avis.

Publisert: 12.okt.2016 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:09

Aksjer for 1 597 000 kroner hadde blitt tegnet innen emisjonsfristen ved midnatt mandag. Det er nesten 100 000 kroner mer enn det SVA trengte for å overleve. Med dette har SVA fått et titalls nye aksjeeiere, og styreleder Odd Reidar Øie konstaterer at avisa er klar for de endringene som må skje for å gjøre driften lønnsom.

Den såkalte emisjonen, en utlysning av nye aksjer, ble opprinnelig satt i gang for å skaffe penger som banken krevde å få betalt inn. Styret fant at SVA trengte 1,5 millioner kroner i ekstra kapital. Hvis ikke ville styremøtet onsdag dreid seg om å legge ned driften av avisa, ifølge styreleder Øie.

Men takket være stor giver- og kjøpevilje blant folk, gikk det bra. Øie gjentar tidligere ord om takknemligheten til folket, og sier han er imponert. Selv tegnet han aksjer for 500 000, men folk ellers stilte med over en million til.

- Jeg er veldig glad for at så mange er med på å styrke avisen - og for at mange unge på rundt 30 tegnet aksjer. Jeg har aldri sett så mange likes på Facebook, og så mye oppmerksomhet rundt en slik avis, sier han.

Veien videre

Prosessen er i gang for å omstille Sør-Varanger Avis så den blir lønnsom igjen. Før emisjonen var i boks, var ledelsen i gang med å skjære ned på antall stillinger. Som tidligere meldt er det bestemt at fem årsverk må bort, fordelt på seks personer.

- Ingen synes det er moro å nedbemanne, men det er tvingende nødvendig, sier daglig leder Ola Finseth.

Samtidig som det kom inn nok aksjekjøpere, begynte også arbeidet med å blant annet bytte ut produksjonssystemene og internettløsningene. Ledelsen i møte med mulige leverandører tirsdag denne uka.

- Vi er i dialog med Hamar Media og Altaposten. Det er en anbudsrunde, kan du si. De presenterer hver sine løsninger, så velger vi den som fungerer best. Styret skal forhåpentligvis ta en beslutning i løpet av november, sier Finseth.

Når leverandøren av nye systemer er på plass, vil jobben også begynne for alvor med å finne en ny strategi for den redaksjonelle delen av avisa - deriblant hvordan redaksjonen skal håndtere nettavisen og papiravisen sammen i fremtiden.

- Når vi har avklart hvilke muligheter den nye produksjonsplatformen gir, kan vi sette i gang. Det blir forhåpentligvis i løpet av første kvartal i 2017, sier Finseth.

Glad redaktør

I mellomtiden stråler konstituert redaktør Tor Sandø over at emisjonen gikk i boks.

- Jeg er veldig glad og veldig ydmyk ovenfor de som har støttet oss. Vi visste jo at vi hadde trofaste lesere og trofaste abonnenter, men dette var over all forventning. Jeg trodde på et tidspunkt i helga at vi ikke kom til å greie det, siden det gikk så sakte. Dette gir oss lyst til å brette opp ermene og jobbe enda hardere, og vise at avisa er liv laga, sier han.

Banksamtaler

Avisledelsen har vært i samtaler med Sparebank1 om håndteringen av gjelda denne uka. Disse samtalene skal ha vært positive, ifølge Finseth og Øie. Finseth føler ikke at banken nå truer med konkurs.

- Jeg håper banken nå gir oss handlingsrom i 2017, så vi kan komme over i normal drift, sier han.

Banken krevde opprinnelig totalt 2 millioner kroner utbetalt fra Sør-Varanger Avis innen slutten av oktober. Ifølge SVA-styreleder Øie skal banken ha løsnet på det kravet, men aksjekapitalen måtte fremdeles opp for å hindre konkurs. Avisa hadde i sommer et udekket tap på 4,9 millioner kroner, og per august lå avisas totale gjeld på 12 755 000 kroner.

I nettavissaken tirsdag skrev vi forøvrig at SVA ikke har betalt inn avdrag og renter til banken siden jul i fjor. Det er ikke rett: SVA har betalt renter til banken, men har fått innvilget avdragsfrihet siden jul i fjor, bortsett fra én innbetaling i juni i år.

Beholder trykkeriet

Styret har bestemt at trykkeriet skal beholdes. Det har vært snakk om å selge både huset og trykkeriet, der blant annet Vardø-avisa Østhavet trykkes. Det er ikke bestemt hva som skjer med huset ennå. Men trykkpressa skal i alle fall ikke selges bort i første omgang.

- Slik situasjonen er i dag, med ekstern inntjening på pressa, er det ikke økonomisk å trykke avisa andre steder, sier daglig leder Ola Finseth.

Han sier at det ville blitt økte transportkostnader om avisa for eksempel skulle trykkes i Alta.

- Det ville også blitt økte kostnader i staben her, på grunn av annerledes trykketider utenom huset, sier han.

Det skal heller ikke ha kommet noen tilbud om trykking i Vadsø.

Styret har ennå ikke drøftet hvordan trykkingen av Østhavet blir påvirket av at det blir færre folk på huset i Sør-Varanger Avis. Østhavet-avissidene lages også av grafisk avdeling på SVA, og flere av disse forsvinner i nedskjæringene.

- Dette er noe også Østhavet må vurdere. Vi skal nok finne en løsning, sier Finseth.

Lokal foran konsern

Styreleder Odd Øie sier at styret vurderte det som best for SVA å ha lokale eiere, mot å være i konsern.

- Vi mener vi skal greie oss best utenfor de store konsernene. Det er kjappere å ta egne valg uten å må innom et hovedkvarter i sør, og vi får mer lokal styring, sier Øie.

Han nevner at han også er medeier i Helgeland Blad, som eies lokalt og som klarer seg bra, selv om de også har utfordringer med annonsering.

- Det er et par konsern som sikkert kunne tenke seg å sluke SVA. Om SVA hadde gått konkurs og det gikk til skifteretten, ser jeg for meg at noen av dem kunne kjøpt restene, tror Øie.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no