9. des
KLAR: Shakiba Sultani, med sin yngste Mohammed, har fått så god erfaring i sin praksis på Tangenlia at hun nå veileder andre nykommere. Til høyre prosjektkoordinator Silja Støyva Arvola. (Foto: Anne Mette Bjørgan)
 
I hardtrening for det norske samfunnet
I prosjektet «Jobbfunn» har Shakiba Sultani og 16 andre flyktninger gått et stykke av veien mot arbeid og skole.

Publisert: 18.jun.2015 13:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:52

- Tusen takk for alt sammen, sa afghanske Shakiba Sultani. Og stilte seg i rekken av takknemlige på en markering av prosjektslutt tirsdag ettermiddag. For det var mange som ville takke etter et år med det som synes å være en suksess. Et år der flyktninger har fått intensiv trening og opplæring i yrkesfag og skole, inkludert praksis. De er klare for videre utdanning eller jobb.

Der det trengs

Shakiba Sultani kom til Sør-Varanger for fire år siden. Innimellom to fødsler har hun gått introduksjonskurs og i to av årene har hun vært i praksis ved Tangenlia bokollektiv.

- Jeg trives veldig godt. Jeg vil gjerne ta fagbrev etterhvert. Nå har jeg fødselspermisjon, men håper jeg kan få fast jobb etter det.

Det er innen helse- og omsorg, renhold og vedlikehold Jobbfunns deltakere har hatt opplæring og praksis.

- Vi valgte disse fagene både fordi vi vet at innen disse yrkene trengs det folk, sier prosjektkoordinator Silja Støyva Arvola.

- Men også fordi det var et ønske blant flere av deltakerne. Og det fant vi ut var en god kombinasjon. Nå har vi funnet ut at det er få faste stillinger innen renhold. Det er et tankekors, men vi vil tenke bredere og flere yrker i kommende prosjekter.

For i Flyktningetjenesten håper de på flere Jobbfunn-år.

- Raust og inkluderende

- Dette er mangfoldspolitikk i praksis, sa Solbjørg Mikkola, flyktningetjenestens leder, under markeringen tirsdag.

- Det er dette som fungerer, det bringer folk inn i det virkelige liv. Nå jakter vi på penger til nye prosjekter.

- Sør-Varanger-samfunnet har vist seg raust, humørfylt og inkluderende, supplerer Arvola og forteller om deltakere i prosjektet med svært ulik bakgrunn. Noen har universitetsutdannelse, andre har aldri gått på skole.

- Men de har kastet seg inn i det norske samfunnet, for å lære og for å lære bort. For noen har det vært en lang vei, men de VIL.

Takkelista var lang på tirsdag. De kommunale enhetene og bedrifter som har tatt inn deltakere i praksis fikk mange takk, videregående skole likeså.

Prosjektet Jobbfunn er en del av introduksjonsprogrammet, men en intensiv del og for første gang prøvd i Sør-Varanger. Det er finansiert av Sør-Varanger kommune og Integrerings- og Mangfoldsdirektoratet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no