10. des
DELTAR: Fylkesmann Gunnar Kjønnøy (til venstre) har gitt Murmansk beskjed om at han deltar i feiringen. Her med statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende, kongen, utenriksminister Sergej Lavrov og ordfører Cecilie Hansen under høstens feiring i Kirkenes. (Foto: Yngve Grønvik)
 
I sør sier de nei, men nord drar mannsterke til Russland
Fylkesordfører, fylkesmann og generalkonsul takker alle ja til invitasjonen om å være med på seiersfeiringen i Murmansk 9. mai.

Publisert: 13.apr.2015 19:32
Oppdatert: 23.okt.2017 10:49

Sør-Varanger Avis meldte i forrige uke at ordfører Cecilie Hansen sier et hjertelig ja takk til invitasjonen om å feire seieren over fascistene.

Ordføreren deltar i feiringen i Nikel, mens statsminister Erna Solberg som kjent avvist invitasjonen om å være med på feiringen i Moskva som en reaksjon på situasjonen i Krim/Ukraina.

Mens Solberg vender en kald skulder til invitasjonen fra Moskva, er forholdet betraktelig varmere i nord.

Fylkesordfører Runar Sjåstad var i forrige uke i tenkeboksen og hadde søkt råd fra sentralt hold, men sa mandag formiddag til Sør-Varanger Avis at han reiser til Murmansk sammen med varaordfører Bente Haug og en representant fra fylkesadministrasjonen.

Bedt om råd

- Personlig har jeg hele tiden vært innstilt på å reise, men prosedyren har blitt at vi i forkant rådfører oss med sentralt hold. Det gjorde vi også nå, spesielt med tanke på at Solberg takket nei til å være med i Moskva. Det er jo ikke heller sikkert at vi har full oversikt over alle forhold. Tilbakemeldingen vi har fått er at det tvertimot er et ønske om å styrke det regionale samholdet og kontakten.

- Så du ser fram mot å være med på feiringen i Murmansk?

- Ja, det gjør jeg virkelig, svarer Finnmarks fylkesordfører.

Norges generalkonsul i Murmansk, Ole Andreas Lindeman, skal også være med på feiringen. Mandag bekreftet han overfor Sør-Varanger Avis at han har takket ja til Murmansk-guvernør Marina Kovtuns invitasjon.

Les også: Cecilie takker ja

Et naturlig ja

Statens mann i Finnmark, fylkesmann Gunnar Kjønnøy, deltar også i Murmansk.

- Jeg har gitt beskjed i dag om at jeg deltar, sier Kjønnøy til SVA.

- Har du hatt Solbergs avslag i tankene når du har vurdert hva du skulle svare?

- Selv om det har vært betydelige innstramninger på sentralt hold, så har dialogen og kontakten på regionalt hold fortsatt hele det siste året, svarer fylkesmannen og nevner som eksempel at guvernør Marina Kovtun var med på 16. og 17. mai feiringen i Vadsø i fjor. Fylkesmannen var til stede i Murmansk sist høst, og guvernøren på samme måte i Kirkenes.

- Vi har også undertegnet en ny samarbeidsavtale som er sterkere enn avtalen den avløste. Det gode samarbeidet har fra begge sider fortsatt så godt som mulig, og isolert sett har vi en minst like god dialog som i 2013 og tiden før det. Der det er naturlig har vi på regionalt hold fortsatt det gode samarbeidet, og det er jeg glad for.

Les også: Støtter Cecilie på facebook.

I forkant av feiringen kommer en russisk veteranorganisasjon til Øst-Finnmark. Organisasjonen «Skjold» skal legge ned kranser ved ulike monumenter. Blant annet russemonumentet i Kirkenes, og også i Neiden, før de reiser videre til Vardø og Kiberg.

- De har endret programmet noe, så jeg kan ikke møte dem i Sør-Varanger, men jeg har tilbudt å møte dem på nordsiden, opplyser fylkesmann Gunnar Kjønnøy.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no