7. des
VARETEKT: Frode Berg blir sittende i varetekt fram til 5. mai. Bildet er tatt på det forrige fengslingsmøtet. Foto: Morten Jentoft/NRK
 
I varetekt fram til 5. mai
Spionsiktede Frode Berg må sitte i varetekt til 5. mai. Det ble besluttet under et fengslingsmøte i Moskva, på begjæring fra den russiske sikkerhetstjenesten.

Publisert: 02.feb.2018 11:04
Oppdatert: 02.feb.2018 13:50

– Jeg føler meg forferdelig misbrukt. Dette føles uvirkelig. Jeg er beskyldt for noe jeg ikke har gjort. Jeg hadde ingen anelse om dette da jeg kom til Moskva 5. desember, sa 62-åringen til VG fra buret i byretten i Moskva fredag.

Nordmannens russiske forsvarer, advokat Ilja Novikov, utelukker ikke at hans klient kan ha blitt lurt av norsk etterretningstjeneste da han fikk med seg 3.000 euro som skulle overleveres i Moskva.

– Vi vet fortsatt ikke om Berg gikk i en felle, eller om han uten å vite det faktisk ble involvert i en reell etterretningsoperasjon, sa Novikov til Aftenposten tidligere i uka.

Videointervju

OPPDATERT: I en video av Aftenpostens korrespondent Per Anders Johansen, utdyper Berg følelsene sine: 

- Jeg virkelig kjemper mot både sinne og hat, sa han i et intervju med Johansen. I retten kommenterte han:

- Jeg har siden 1991 prøvd å forsvare den russiske federasjonen. Jeg har fulgt den mens den har vokst opp fra en noen brukket rygg, opp til det den kom med i dag. Jeg har til og med hjemme vært beskyldt for å være for russlandsvennlig.

- Ferietur

Berg står på at han dro til Moskva på ferietur. Dette var første gang Berg hadde dratt til Moskva i feriesammenheng, ifølge ham selv. Han hadde vært flere ganger i jobbsammenheng, men aldri fått sett noe av byen.

Berg sa ingenting om hvem som ellers

FSB mener at den pensjonerte grenseinspektøren har spionert på vegne av norsk etterretning. Berg ble ledet inn i retten av to maskerte FSB-agenter.

Berg sa et kort «hei» til de oppmøtte utenfor salen. Ministerråd Olav Nils Thue fra den norske ambassaden var også til stede. Han har til nå besøkt Berg fire ganger i fengselet.

Ifølge Aftenposten kom Novikov fra Groznyj i Tsjetsjenia, hvor han har forsvart menneskerettighetsaktivister.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no