13. des
VIL INSPIRERE: Ida Katrine Floer deltok som rollemodell på en konferanse ved Norges artiske universitet i Tromsø (UiT) og håper hun inspirerte unge jenter til å velge teknologiyrker. (Foto: Jørn Fossmo).
 
Ida inspirerer
Ida Katrine Floer fra Kirkenes deltok onsdag på konferansen «Jenter og teknologi» som ble arrangert ved Norges arktiske universitet i Tromsø (UiT). Hun var invitert som en rollemodell for å inspirere jenter til å velge teknologi- og realfag.

Publisert: 12.feb.2017 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:15

Ida rollemodell

Ida er ansatt som avdelingsingeniør i Statens Vegvesen. For tiden holder hun meste til i Tana i forbindelse med bygging av ny Tana Bru.

Til konferansen var det påmeldt 210 jenter fra tiende klasse og videregående skole som nok var svært interessert å høre om tankene og erfaringene til Ida og tre andre jenter som rollemodeller innen dette tradisjonelt mannsdominerte yrkesområdet.

- Jeg, som mange andre jenter, var svært usikker på utdanningsvalget. Men jeg ønsket å velge en linje som åpnet for flere muligheter. Derfor ble det mye realfag på videregående.

Ufarliggjøre teknologiyrkene

- Det var en ære å bli invitert på denne konferansen og bli sett på et godt eksempel og jeg håper jeg inspirerte noen. Jobben min er morsomt og variert, jeg lærer noe nytt hele tiden, og er ikke fastlåst til et kontor eller samme jobb. Hvert prosjekt er en ny start med nye muligheter, sier hun.

- Jeg forsøkte å formidle hvordan jeg tenkte da jeg var på samme alder som jentene i salen, og jeg håper de kjente seg igjen og kanskje greidde jeg å få de til å se at jobb innen teknologi ikke trenger være så skummel.

Ida Katrine utdannet seg som sivilingeniør i energi, klima og miljø ved UiT, en femårig master. Masteroppgaven tok hun på Sydvaranger gruve. I 2015 fikk hun jobb i Statens Vegvesen i Kirkenes. Og hjem til sin fødeby ville hun. Her hadde hun en god oppvekst, trives godt i byen, har venner, familie og samboer, og kan utfolde sine friluftsinteresser som jakt og fiske.

Attraktive på arbeidsmarkedet

- Jeg skjønner godt at mange jenter er usikker på hvilken utdanning de skal ta. Men egentlig bør de bare starte en plass, så vil det etter hvert åpne seg mange muligheter istedenfor å vente på at en selv skal finne ut hva drømmejobben er. Da kan det ta tid. Når en begynner på universitet eller høyskole, vil en komme inn i nytt miljø, oppdage en ny verden og få øynene opp for de mange muligheten som finnes, forteller hun.

- Blir en god i en jobb, vil en også begynne å like den. Men en er heller ikke låst fast til en jobb. Jenter med teknologibakgrunn har kvalifikasjoner som er attraktive på arbeidsmarkedet. Selv om en får en jobb som ikke helt er innenfor utdannelsen, så vil utdanningen en har gjennomført gjøre en i stand til å tilegne seg krav og ferdigheter i en annen jobb, fortsetter Ida.

Hun skryter også av arbeidsgiveren sin som ser verdien av og er flinke til å sende sine medarbeidere på kurs for å oppdatere seg.

- For oss rollemodeller er det viktig å ufarliggjøre denne utdanningsveien. Det er ikke et svært svart hull å være ingeniør. Teknoligiyrket er artig, lærerikt og en kommer i kontakt med mange lignende fagmiljøer. Men jeg har også stor respekt for jenter som velger andre yrkesveier. Å jobbe for eksempel i barnehager er uten tvil en svært viktig og lærerrik jobb.

Viktige egenskaper

Ida mener at jenter på mange har egenskaper som, kanskje i motsetning til mange gutter, gjør seg godt innen denne bransjen.

- Mange jenter, i alle fall jeg, har sans for kontroll og orden, er nøyaktige og har et øye for detaljer. Jenter sitter rett og slett på mange kvaliteter som egner ser til jobb innen denne bransjen.

- I tillegg bør en like å videreutvikle seg, være opptatt av å gjøre ting bedre, se nye muligheter og være nysgjerrig. Disse egenskapene er etterspurt, slår hun fast.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no