5. des
ØNSKER DIALOG Leder for aldersbestemt i Kirkenes IF ønsker å samle idrettsklubbene til en dialog med kommunen om halleiepriser. (Arkivfoto: Yngve Grønvik).
 
Idrettslagene betaler dyrt for ungenes trening
Idrettsklubbene i Sør-Varanger kommune betaler hundretusener av kroner i leieutgifter for at barn og ungdom skal få muligheten å drive med idrett og aktivitet.

Publisert: 19.mar.2017 16:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

I Finnmark fylke tilbyr de fleste kommunene gratis leie for barn og ungdom.

Kasserer i Kirkenes Idrettsforening, Filip Dalmeyer Nilsen, opplyser at den aldersbestemte fotballen betaler 215 000 kroner i leie til kommunen, og aldersbestemt håndball betaler over 150 000 kroner. Ifølge KIF-leder Sven-Olav Olsen, betaler klubben trolig rundt en halv million i samlet leieutgifter i forbindelse med arrangement og trening for barn.

Leder i Bjørnevatn Idrettsforening, Kjersti Dahlberg Øvergaard sier at de har utgifter på omlag 117 000 kroner i leie for bruk av Barenshallen på Hesseng og Sentralhallen i Bjørnevatn. Og for Hesseng Idrettslag ligger leieutgiftene på rundt 120 000 kroner.

Sosial profil i KIF

Leder av aldersbestemt i KIF, Jørn Tysdal, sier at klubben har store leieutgifter, enten det gjelder aktivitet i hallene om vintereren eller kunstgressbanen om sommeren. Det meste av utgiftene til å drive aldersbestemt fotball, taes inn gjennom FeFo-cup på høsten.

- På FeFo-cup var 1380 spillere fordelt på elleve lag i aktivitet. Omlag 4000 dugnadstimer legges ned av foreldre og uttøvere under dette arrangementet. De gjør en fantastisk jobb. Vi er også glade for å ha noen sponsorer. Inntektene som vi får under turneringen, gjør at vi kan legge til rette for aktivitet i aldersbestemt forball i KIF. I tillegg løper det utgifter knyttet til kompetanseheving av trenere og ledere, kurs og utenbys turneringer. For eksempel kostet det klubben 23 000 kroner å leie buss til FeFo-turnering i Lakselv nylig.

Han opplyser at klubben også tar egenandel av spillere på slike turer.

- Men vi ønsker å ha en sosial profil når det gjelder barneidretten. Derfor ligger treningsavgiftene på et lavt nivå fordi vi ikke ønsker å ekskludere noen familier. Til sammenligning kan det nevnes at for å være med i en bydelsklubb i Oslo, kan årsavgiftene være på 6000 til 7000 kroner for et barn, forteller Tysdal.

Likevel, for en familie i Sør Varanger kan det fort bli store utgifter dersom barna skal være med på ulike aktiviteter så lenge som klubbene er nødt til å betale leieutgiftene for bruk av anleggene.

Bør være gratis for barn

- Jeg hadde hatt lyst å samle idrettslagene i kommunen og be om et møte med den politiske ledelsen for å legge fram våre utgifter i forbindelse med det tilbudet vi gir til barn og unge. Jeg kunne tenke meg at barn under 16 år burde få trene gratis, fortsetter han.

Han vil gjerne ta opp med politikerne prinsippene knyttet til kommunens ansvar for å legge til rette at barn og ungdom kan drive idrett. Det burde være et gratistilbud, mener han, og legger til at kommunene ikke har flust av tilbud for barn og ungdom.

- Dersom Sør Varanger kommune ønsker å fremstå som levende og attraktiv og vil at innbyggertallet skal vokse, bør en tenke på helheten. Ønsker en at folk med høykompetanse skal etablere seg her, må en ha et bredt tilbud i kommunen, med skoler og utdanningstilbud og fritidstilbud, avslutter Tysdal.

Driver en bedrift

Leder i BIL, Kjerst Dahlberg Øvergaard, sier at å drive en idrettsklubb i dag, er på en måte å drive en bedrift.

- Alle aktiviteter i klubben er avhengig av inntekt. Det er en del krav fra forbund. Dette koster. Når vi i tillegg må betale halleie for aldersbestemt, er det dyrt for klubbene i Sør-Varanger kommune. Vi må ta treningsavgift fra medlemmene for å finansiere dette, sier hun og legger til at gratis halleie burde være en gest fra kommune.

-  Disse utgiftene burde klubbene slippe å betale. Det vi gjør frivillig for barn og unge i kommunen, bør verdsettes.  

- Noe er galt

Mangeårig trener i skimiljøet i Kirkenes, Arne Ulvang, forteller at han har fulgt godt med det som skjer på idrettsfonten de siste årene i kommunen, og han er imponert over all den dugnaden som legges ned i klubbene.

- Mange bruker masse av tid i idrettslagene uten lønn for å legge til rette for aktivitet for barna. Men når de ved siden av dette må ut og jobbe dugnad for å betale store summer slik at det skal være mulig bruke idrettsanleggene i kommunen, ja da er det noe galt. Det burde rett og slett få slippe å jobbe dugnad for å skape aktivitet for kommunens barn og ungdom, sier han.

Måtte heve treningsavgiften

Leder av aldersbestemt håndball i Kirkenes IF, Stine Isaksen Sandø, sier at hun er litt i tvil om Sør-Varanger kommune skjønner den oppgaven og nytten som ligger i det å aktivisere 120 unge håndballspillere to-tre ganger i uka.

- All trenings- og kampaktivitet i håndballen fra september til april koster oss 150 000 kroner, til tross for at timesprisen for uttøvere under 19 år er halv, altså 140 kroner. I helgene betaler vi 570 kroner per time. Noen helgearrangment tar opp til 20 timer i helgene, og det greier vi aldri ta inn på kafesalget. Vi har dessverre vært nødt til å heve treningsavgiften i år selv om vi ønsker å være en lavterskelklubb. I tillegg kommer spillerlisens og medlemskontigent, sier hun.

Norges Håndballforbund har gjort en kartlegging av alle håndballhallene og leieutgifter i Nord Norge, og her kom Sør Varanger klart dårligst ut.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no