6. des
MØTTES: Utenriksministerne Børge Brende og Sergei Lavrov møttes i Kirkenes for første gang siden Ukraina-konflikten startet, og diskuterte blant annet situasjonen i landet.
 
Ikke enige om sanksjoner
Mens utenriksminister Lavrov mente restriksjoner var hemmende for samarbeid var Børge Brende ikke enig.

Publisert: 25.okt.2014 18:34
Oppdatert: 23.okt.2017 10:44

De to utenriksministrene møttes lørdag i Kirkenes for første gang siden Ukraina-konflikten startet. Norge har vedtatt flere sanksjoner mot Russland sammen med EU, og det var knyttet store forventninger til hva som ville komme ut av et møte mellom disse to.

- Restriksjoner hjelper ikke på samarbeid. Sunn fornuft må seire, sa Lavrov.
- Her er vi ikke enige, sa Brende.

Godt møte

- Jeg er glad Lavrov kunne komme, og vi har hatt et godt, åpent og ærlig møte, sa Børge Brende.
- Vi har diskutert fiskeri, miljø, atomsikkerhet og mer på en lunsj vi har hatt i dag. Vi har selvsagt også kommet innpå situasjonen i Ukraina, og Norge mener at man må respektere territoriell integritet og at dette har gjort samarbeid vanskelig, sa Brende på en pressekonferanse etter møtet.
- Selv om det ikke var derfor vi møttes, var det naturlig å snakke om disse temaene også, sa han.

Viktig fundament

- Dagens forhandlinger viser at brorskapet fra krigen er et viktig fundament for dagens forhold. Det er noen stemninger i dagens forhold fordi Norge har valgt å følge sanksjoner utenfra, men på tross av dette kan vi fortsette å samarbeide om økonomi, miljø, atomsikkerhet og grensesamarbeid, sa Lavrov.

Avtaler

Han la til at dette også blir bekreftet gjennom de mange råd som fortsatt fungerer, og den nordlige dimensjon.

- Vi har også utvekslet meninger om situasjonen i Midt-Østen, Nord-Afrika og kampen mot terrorisme. Når det gjelder vår holdning til Ukraina er de vel kjent, sa Lavrov.

Han sa at det foregår forhandlinger i Minsk og at det er framgang, det er gjort avtaler som skal holdes, både av Russland og OSSE.

Neonazisme

- Og på en dag som denne kan jeg ikke la være å berøre fremveksten av neonazisme i Ukraina. Vi og våre norske venner er innstilt på å hindre de som hjelper neonazistene, sa han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no