6. des
FORANDRING: Alle kirkens statsansatte ble fra årsskiftet kirkelig tilsatte, men ellers vil kirka være den samme. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Ikke lenger statskirke
1. januar skilte stat og kirke lag i Norge, men kirka er fremdeles Norges folkekirke.

Publisert: 13.jan.2017 18:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:13

10. mai 2016 fattet Stortinget et historisk vedtak. Da ble det klart at kirken selv overtar statlige oppgaver som arbeidsgiver og økonomiforvalter fra 1. januar 2017. Alle kirkens statsansatte ble fra årsskiftet kirkelig tilsatte. Bakgrunnen er Kirkeforliket, der alle Stortingets partier i 2008 gikk inn for avvikling av kirkelig statsråd og grunnlovsendringen som så ble gjort i mai 2012.

Folkekirke

Kommunikasjonsdirektør i Den norske kirke, Ingeborg Dybvig, skriver i en nyhetsmelding «Som en konsekvens av grunnlovsendringene fra 21. mai i 2012 er Den norske kirke nå et selvstendig trossamfunn og rettssubjekt med Kirkemøtet som øverste organ. Den norske kirke er skrevet inn i grunnloven i paragraf 16: Den norske kirke, en evangelisk-luthersk kirke, forblir Norges folkekirke og understøttes som sådan av staten.»

- Vi vil også i årene fremover fylle oppgaven som Norges folkekirke, åpen for alle, et sted der man kan få rom for sin tro, tvil og undring, sier leder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum i nyhetsmeldingen.

Historisk

2017 er historisk på flere måter, for det er i år 500 år siden Martin Luther formulerte sine 95 teser mot avlatshandel og startet reformasjonen som førte til opprettelsen av den evangelisk-lutherske kirke, det som fram til nyttårsaften 2016 het Statskirka i Norge.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no