9. des
VENSTRE: Trine Noodt gikk i spissen for mistillitsforslaget.
Foto: Tor Sandø
 
Ikke mistillit - men refs
Fire parti la frem forslag om mistillit mot styret i Barentssekretariatet på grunn av BarentsObserver– krangelen.

Publisert: 14.des.2017 15:23
Oppdatert: 14.des.2017 17:03

Fylkestinget tok onsdag opp en rapport om selskapskontroll, eierskapskontroll og forvaltningsrevisjon i Barentssekretariatet IKS. Hele fylkestinget reagerte på rapporten, men fire parti var strengere enn de andre.

Venstres Trine Noodt hadde Fremskrittspartiet, Miljøpartiet De Grønne og Kystpartiet i ryggen da hun kom med mistillitsforslag til styret i Barentssekretariatet. De fire partiene ville at hele styret skulle erstattes, mest på grunn av håndteringen av BarentsObserver-konflikten i 2015.

Redaktørbråket

Mistillitsforslaget gikk ut på at styret håndterte hele situasjonen feil, både da de nektet å innføre redaktørplakaten i Barents Observer, og da de sparket redaktøren senere samme år. De fire partiene ville også at domenenavnet BarentsObserver og nyhetsarkivet derfra ble overlatt til Thomas Nilsen og Atle Staalesen, som for tiden driver uavhengige The Independent Barents Observer.

– Det at man prøver å styre den frie presse, det kan vi ikke være bekjente av, sa Trine Noodt (V) i fylkestingsalen, ifølge iFinnmark. Kurt Wikan (Sp) talte for å la The Independent Barents Observer få arkivet.

Mistillitsforslaget nevnte også at styret ikke fulgte opp varslinger fra de ansatte om kritikkverdige forhold i Barentssekretariatet i 2015. Den daværende lederen, Pia Svensgaard, ble sykemeldt våren 2015 etter mistillitsmelding fra 12 av 14 ansatte.

Mistillitsforslaget fikk ikke mer enn åtte stemmer, langt ifra nok til å nærme seg flertall i fylkestinget. Det samme gjaldt forslaget om å overlate BarentsObserver-domenet til Thomas Nilsen og Atle Staalesen.

Arbeidsmiljøloven

Det betyr ikke at Barentssekretariatet slipper helt unna. Den ovennevnte rapporten, utført av KomRev Nord IKS, anbefalte flere forbedringer for Barentssekretariatet. Det første tiltaket er å revidere rutinene for varsling av kritikkverdige forhold, slik at de blant annet følger arbeidsmiljøloven. Så å få avklart i hvor stor grad Utenriksdepartementet skal være en del av beslutningene til sekretariatet. Og til slutt å vurdere tiltak for å sikre at personalsaker blir håndtert etter reglene.

Fylkestinget stilte seg enstemmig bak disse anbefalingene, etter at mistillitsforslaget hadde falt. Tinget ba også fylkeskommunen om å bedre rutinene for oppfølging av Barentssekretariatet.

Konfliktene

Thomas Nilsen ble sparket fra redaktørstillingen i den sekretariatsstyrte nettavisen Barents Observer høsten 2015. 

Årsaken var at han hadde publisert en redaksjonell protest på nettavisen, etter at styret hadde valgt å ikke la nettavisen offisielt rette seg etter redaktørplakaten. Dette ville gjøre BarentsObserver mer til en informasjonskanal for Barentssekretariatet enn en nettavis med uavhengig redaksjon. Nilsen gikk også ut i flere medier og protesterte.

Nilsen startet The Independent Barents Observer i etterkant.

Den nyeste problemstillingen her dreier seg om at Barentssekretariatet fremdeles sitter på det gamle og for tiden ubrukte Barents Observer-domenet – og at de har innstilt på å la det gamle Barents Observer-arkivet, med rundt 15 000 saker, bare være tilgjengelig via Nasjonalbiblioteket.

Samtidig var det rapporter om flere konflikter innad i Barentssekretariatet. Sekretariatsleder Pia Svensgaard kom ikke tilbake til lederjobben etter mistillitsforslaget våren 2015, og ble overført til en prosjektstilling i Tromsø senere samme år.

 
SELVSTENDIG: Thomas Nilsen startet egen nettavis etter bråket.
LEDER: Det var mye bråk rundt Pia Svensgaard i 2015.

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no