23. okt
FORTVILER: Leder for Frelsesarmeen i Kirkene, Karstein M. Kristiansen har jobbet på spreng for å få på plass et bygg til Fretex i Murmansk, men prisene er alt for høye og de mangler penger. (Foto: Martin Gramnæs).
 
Ikke råd til drømmebygget
Drømmebygget er fremdeles ledig, men alt for dyrt. Nå frykter Karstein M. Kristiansen for fremdriften med det russiske Fretex-prosjektet.

Publisert: 16.aug.2014 16:13
Oppdatert: 23.okt.2017 10:42

Denne uka reiser Kristiansen igjen over til Murmansk for å snakke med offentlige myndigheter angående Fretex, - eller Spatex som det blir hetende. Med seg har han tre representanter fra Rotary Oslo som sponser prosjektet, og de skal samtidig ha et møte med avdelingen i Murmansk.

- Kanskje de også kan åpne noen dører for oss, håper Kristiansen.

Dyre leiepriser

Frelsesarmeen har i dag tre millioner kroner å bruke til å huse Spatex, men det holder ikke, mener Kristiansen.

- Kjøper vi for tre millioner, må vi regne med å betale tre til for å gjøre bygget brukbart til formålet, sier han. Allerede i mai fant de det som Kristiansen kaller «drømmebygget», men det koster alt for mye.

- Det er fremdeles ledig, og vi kunne flyttet rett inn der, men vi mangler tre millioner kroner som vi ikke har lykkes å få på plass, sier han. Nå ser det ut til at de må på leiemarkedet for å få prosjektet opp og gå. Imidlertid er det veldig dyrt og veldig usikkert ute på det private markedet.

- Vi skal nå snakke med myndighetene og kanskje få til en leieavtale gjenom dem. Det finnes ordninger for sosiale prosjekter. Dette er mye sikrere og kanskje også rimeligere, forteller han.

Fortvilet

Fretex Kirkenes har jobbet med dette prosjektet i lengre tid sammen med fylkeskontoret i Murmansk, som er ivrige til å få dette i gang. Det gikk trått, men prosjektet fikk bra framdrift da de fikk registrert bedriften på tampen av fjoråret. Nå frykter Kristiansen at det hele stopper opp dersom man ikke kommer i gang snart.

- Det er ille for oss, men ekstra ille for dem som skulle få arbeid der, sier han. Prosjektet er som nevnt tidligere, en videreføring fra da flere personer med forskjellige funksjonshemninger kom over fra Murmansk for å få arbeidstrening i Kirkenes.

Flyktninger

En annen pådriver for å få i gang dette så fort som mulig, er flyktningene fra Ukraina som kommer oppover.

- De blir stadig flere, og mange av dem mangler klær. Det er annet klima der de kommer fra, og samtidig er det jo begrenset med bagasje de får med seg, poengterer han. Dersom de hadde hatt Spatex-systemet på plass i Murmansk, kunne flyktningene fått klær og utstyr derfra, men nå må de ta med dette fra Kirkenes.

- Og da er det jo begrenset hvor mye vi kan ta med, sier Kristiansen og legger til at spesielt sko er prekær mangelvare hos mange av flyktningene.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no