22. okt
ETT KORT: Det skar seg med gammelhotellet som en av flere alternative løsninger. Nå ber rektor Øystein Hansen folk om å melde seg på vertsfamilieordningen. - Det er det tiltaket vi har, sier han.
 
Ikke råd til miljøarbeidere på Turisten
Dermed kan Finnmark fylkeskommune heller ikke innlosjere elever på hotellet. Nå leter de etter flere nye vertsfamilier til elever uten bolig.

Publisert: 10.sep.2015 11:01
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

Det bor ikke lenger elever i gymsalen på skolen, men fremdeles er situasjonen for mellom 12-15 borteboere uavklart.
– Det er vi som har elevene, og vi må nå fokusere på de tiltakene vi rår over. Per nå er det kun vertsfamilieordningen vi har igjen, sier rektor, Øystein Hansen.

Så på løsninger

Som avisa meldte tidligere denne uka, var det snakk om å få til en løsning med Rica Eiendom og det gamle Turisthotellet i Kirkenes. Dette blir det nå ikke noe av på grunn av økonomiske årsaker. Man har rett og slett ikke råd, bekrefter opplæringssjef Lisbeth Sandtrøen i Finnmark fylkeskommune.

– Vi har sett på det, men hadde vi skulle leid hybler der, måtte vi ha ansatt flere miljøarbeidere, og det har ikke fylkeskommunen råd til, forteller hun.

For å avhjelpe situasjonen har de nå overført flere vertsfamiliehjemler til Sør-Varanger. - I alt seks ekstra per i dag. Hjemlene holder til knappe halvparten av elevene som står på hybelventelista på skolen.

– Samtidig jobber vi med å få til flere hjemler, og jeg håper inderlig at lokalbefolkningen åpner hjemmene sine, sier Sandtrøen.

Rekruttering

Men hjemler er én ting. Det sentrale er å få rekruttert flere vertsfamilier.

– Vi må nå gjøre det vi kan for de elevene som står uten bolig. Disse bor hos venner og kjente på midlertidig basis, forteller rektor Hansen.

Han vil ikke at oppfordringen skal høres ut som «mas», men påpeker at elever er avhengige av at flere i nærområdet åpner opp hjemmet sitt. Han er også klar på at det nok er mange som kanskje bor for dyrt, eller med dårlige betingelser.

– Men vi må nå fokusere på dem som faktisk ikke har noe sted å bo, sier han, - og legger til at det er skikkelig trasig at skolen mister elever allerede før de har begynt.

– Mange har Kirkenes videregående som sitt førsteønske, og vi vet at det ikke er heldig å sende elever til skoler de helst ikke vil gå på, sier han.

Litt ekstra

Han vil gjerne gå litt nærmere inn på hva det innebærer å være vertsfamilie.

– Dette går på at man som husvert følger litt ekstra med på eleven. Ordningen er først og fremst for dem som kanskje ikke er helt klare for å bo for seg selv, forteller han. Samtidig som han understreker at det ikke er noen formelle krav.

– Det kan for eksempel være hjelp til å stå opp om morgenen, eller at man avtaler en innetid på ukedagene for å få litt struktur. Disse tingene avtales mellom hybelboer og husvert, eller mellom foreldre og husverten, forteller han.

Det er heller ikke nødvendig at det som leies ut er en separat hybel. Hansen vet at flere bor på rom inne i «hoveddelen» av huset.

– Så folk som er interesserte, trenger ikke å la seg stoppe av dette, understreker han.

Rent økonomisk foregår det slik at husvert tar inn leieinntekter fra eleven, samtidig som at fylkeskommunen bidrar med 2 000 kroner hver måned i tillegg.

– Og for de pengene krever vi da litt ekstra fra husverten, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no