13. des
REIR: Det bygges i full fart i fluesnapperkassa. (Skjermdump fra NIBIOs livesending)
 
Ikkeno´ privatliv for fluesnapperen
Det er ikke bare endene som får Big Brother-behandlingen i Pasvik. Kanskje kan du få se kjærlighetslivet til et fluesnapperpar på nært hold.

Publisert: 25.mai.2016 14:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:04

Torsdag kunne vi fortelle om kvinanda som hadde lagt sitt første egg på live-sending fra fuglekasse i Pasvik. Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO) har også lagt ut video og live-sending fra kassa til en fuglesnapper, som akkurat har klart å lokke til seg dame.

Sent ute

- Som navnet tilsier er fluesnapperen en typisk insekteter. Store deler av året tilbringes derfor i Afrika sør for Sahara. De fleste hannene ankommer Norge fra slutten av april til midten av mai. Ofte kommer de tilbake til samme plass år etter år. Lokalkunnskaper er en stor fordel når man skal klare seg i konkurransen om ressursene, skriver NIBIO på sin hjemmeside.

En del av problemet for fluesnapperen er at den er sent ute i forhold til mange konkurrerende fuglearter. Derfor kan den risikere livet ved å forsøke å jage vekk andre fugler fra reirplasser.

Det slapp akkurat denne krabaten, som kom til tom fuglekasse i Pasvikdalen.

Fikk napp

Onsdag forrige uke kom en hunn på besøk - og lørdag hadde hun begynt å dra inn reirmateriale. I skrivende stund er reirbyggingen i full gang, og nysgjerrige folk med Youtube-tilgang kan følge med på parforholdet.

Om det blir egg av det hele, kommer hunnen til å ruge på eggene i to uker, mens hannen flyr inn med mat til henne. Da kan han imidlertid prøve seg på å finne enda en hunn et annet sted, for å få flest mulig egg.

Dette er det andre av to kamera i prosjektet «Registrer en fuglefamilie». 14 lokale grupper av barn har fått utdelt fuglekasser som de skal følge gjennom sesongen, og lærer om fuglene og fuglekassehold.

I fuglekassa med kvinanda, har enda en hunnand dukket opp, forteller Siv Grethe Aarnes på NIBIO.

- De har vært der side om side, tydeligvis uten å krangle, og begge har lagt egg i hytt og pine, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no