16. nov
planavgrensning: Planprogram for Leirpollen legges ut på seks ukers høring. Merket området viser «HF2 Leirpollen» og områder som kommunen og tiltakshavner mener påvirkes av planen. FOto: Norconsult
 
Industrihavn ett steg nærmere realisering
Tirsdag valgte politikerne å legge Norhavns planer for Leirpollen ut på seks ukers høring.

Publisert: 21.nov.2017 12:46
Oppdatert: 21.nov.2017 15:00

Kirkenes Norhavn AS / Norterminal har i over to år jobbet med å utvikle et planprogram for Leirpollen til industrihavn. Etter politiske utsettelser tidligere i måneden valgte Utvalg for plan og samferdsel på tirsdag å legge forslaget ut på seks ukers høring.

– Vi er godt fornøyd med vedtaket, og har respekt for politiske avgjørelser tidligere i saken. Likevel er det svært viktig for oss som privat aktør at det er forutsigbarhet når vi planlegger etter kommunens arealplan, sa Arne B. Ramstad i Norterminal til SVA etter vedtaket.

Foreslo nye utsettelser

Beslutningen om å legge saken ut på høring ble tatt med tre mot to stemmer i utvalget. Det var representantene Eilif Johannesen (H) og Frank Emil Trasti (uavhengig, tidligere Ap) som stemte mot innstilingen fra rådmannen.

De begrunnet avgjørelsen i utilstrekkelig beslutningsgrunnlag. De ønsket også før avstemning å utsette saken videre, slik den ble gjort enstemmig i forrige utvalgsmøte.

Rådmannen orienterte i saken gjennom plan- og utviklingssjef Håvard Lund, som forklarte at det måtte klare politiske bestillinger til administrasjonen om føringer i arealplan skal endres for områder, og at slike type prosesser krever bestemte saksbehandlingsprosedyrer og forbehold.

Det ble videre opplyst at HF2 Leirpollen ikke er en kommunal tomt, men eies av FeFo.

Flertallet stemte for å legge planprogrammet ut på høring. Dette besto av Robert Nesje (Ap), Tarja Karine Emanuelsen (Ap) og Sigbjørn Ove Kurthi (Sp).

Avgjøres endelig i juni 2019

Saken går nå videre med høringer av planprogram. Dette betyr at det nå skal kartlegges hvilke temaområder som skal konsekvensutredes i den videre prosessen.

Etter at alle innkomne bemerkninger er vurdert, skal eventuelle endringer bli innarbeidet. Endelig planprogram fastsettes av kommunestyret, etter tidsplanen, i februar 2018.

Saken vil så gå inn i en konsekvensutredningsfase som vil gå fra mars 2018 til oktober 2018. Her skal det gjøres analyser og konsekvensutredninger, utarbeides plankonsept og planskisser, og gjennomføres folkemøter.

Kommunestyret tar endelig stilling til områderegulering i juni 2019.

 
Fakta
  • Februar 2013 området velges til stamhavn av kommunestyret.
  • Juni 2016 underskriver ordfører avtale om områderegulering med Norhavn.
  • Februar 2017 frigjøres området etter avgjørelse om Høybukta-Vest.

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no