8. des
MANGEL: Ingen av sykehjemmene i kommunen er tilknyttet hjertestartere. Det gjelder Prestøyhjemmet, Wesselborgen og Tangelia.
 
Ingen av sykehjemmene i kommunen har hjertestartere
Hverken sykehjemmene eller de sentrumsnære omsorgsboligene har hjertestartere tilgjengelig.

Publisert: 02.aug.2017 10:01
Oppdatert: 23.okt.2017 11:22

Sør-Varanger Avis har undersøkt om de lokale sykehjemmene og omsorgsboligene er tilknyttet hjertestartere.

Det viser seg at det ikke finnes noen hjertestartere ved noen av sykehjemmene i kommunen. Heller ikke ved de sentrumsnære omsorgsboligene er det tilknyttet hjertestartere.

En prioritet

- Jeg kan bekrefte at det ikke er hjertestartere på sykehjemmene i kommunen. Men jeg kan si at det er noe vi på sikt skal få inn på alle våre sykehjem, sier enhetsleder for sykehjemtjenesten Lene Nilsen Holte.

Hun kan imidlertid ikke si noe om hvorfor sykehjemmene ikke tidligere har tatt inn hjertestartere, men presiserer at det er noe tjenesten nå prioriterer.

Ikke nødvendig

Enhetslederen for hjemmebasert omsorg, Elisabeth Larsen, bekrefter også opplysningene om manglende hjertestartere ved kommunens helseinstitusjoner.

I en e-post skriver hun at det hovedsakelig dreier seg om sykehjemmene og de sentrumsnære omsorgsboligene.

Begrunnelsen for at hjertestartere ikke er tilgjengelig, kan Larsen gi en forklaring på.

- Den nære beliggenheten til AMK har gjort at dette ikke har vært nødvendig. Det viktigste er at helsepersonellet i pleie og omsorgstjenestene har god kompetanse på livreddende førstehjelp. Helse og omsorgstjenesten i kommunen har årlige førstehjelpskurs som sikrer dette. I tillegg er det prosedyrer ved avdelingene på håndtering av akutte situasjoner, utdyper hun i sin e-post til SVA.

Blir diskutert

Larsen understreker imidlertid at hjertestartere årlig blir diskutert under tjenestens pliktige førstehjelpskurs, siden hjertestartere er et hjelpemiddel i livreddende førstehjelp.

Men til tross for at man i helse- og omsorgstjenestene ikke har vurdert hjertestartere som nødvendig, erkjenner Larsen at tjenestene står overfor store endringer. Det vil derfor være behov for mer kompetanse.

- I tråd med dette må behov for kompetanse på avansert hjerte lungeredning (AHLR) i kommunen utredes. Det viktigste ved situasjoner der man finner en bevisstløs person er at man får tilkalt 113 og kommer i gang med hjerte lungeredning, sier hun videre.

Ingen dødsfall

Larsen er tydelig på at de ikke har registrert noen dødsfall ved sine institusjoner som har sammenheng med mangelen på hjertestartere. Hun understreker at beboerne blir godt ivaretatt av helsepersonell.

- Vi har ikke registrert dødsfall ved sykehjem eller omsorgsboliger tilknytte personalbase, som har sammenheng med mangel på hjertestarter. De som bor på sykehjem og i omsorgsboliger med heldøgns bemanning ivaretas av helsepersonell som er godt kjent med deres helsetilstand, og de vil ved eventuell hjertestans få faglig forsvarlig hjelp på stedet, skriver Larsen.

Økende bruk

Stadig flere aktører tar inn hjertestartere. Flere tusen private bedrifter, idrettslag, busstasjoner, samt offentlige plasser har de siste årene i økende grad tatt inn hjertestartere.

Tidligere i år kom det fram at styreleder i Finnmark Taxi, Bjørn Eirik Mikkola,tok til orde for å ha hjertestartere i alle 129. taxiene som kjører i Finnmark.

I slutten av juni var de tretti første på plass.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no