24. okt
 
Ingen debatt om «Venstre-økonomi»
Stian Celius (V) sitt forslag for å bedre kommuneøkonomien fikk ikke gehør i kommunestyret. Han ble nedstemt uten debatt.

Publisert: 18.jun.2014 16:09
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

Stian Celius hadde i en interpellasjon bedt ordfører vurdere om det burde opprettes sak i Formannskapet der det skulle tas stilling til å utrede økonomiske handlingsregler for Sør-Varanger kommune. Hensikten var å sikre fremtidig bærekraftig økonomi etter modell fra andre kommuner.

Avvist

I Formannskapet, der Celius er medlem, ble saken avvist mot hans stemme. Nå la han fram saken for kommunestyret.

– Venstre ønsker å lage en forpliktende ordning for å forbedre kommuneøkonomien. Vi vil se etter løsninger istedenfor å klage på gamle vedtak. Vi vil se framover, og vi har sett på hva andre kommuner har gjort. Der har de innført handlingsregel, enten fordi de har fått veldig god økonomi eller fordi de har fått en veldig anstrengt økonomi. Å bygge seg opp et disposisjonsfond over tid er Sør-Varanger kommune tjent med, sa Celius.

Grundig

Celius hadde en grundig utredning om hvorfor kommunen ville tjene på dette. Disposisjonsfondet skulle på sikt bygge en buffer mot uforutsette hendelser, være sikkerhet mot plutselige renteøkninger, skape egenkapital i fremtidige investeringer og handlefrihet til muligheter som byr seg. På kort sikt vil en handlingsregel med økt netto driftsresultat øke kommunens omstillingsbehov tilsvarende, het det i forslaget. Celius ville sette av en prosent av brutto driftsinntekter i 2015, to prosent i 2016, tre prosent i 2017 og fire prosent i 2018 og framover.

Nedstemt

Celius mente at man burde vedta at lånegjelden i løpet av kommuneplanperioden skulle reduseres til 95-100 prosent av brutto driftsinntekter og at salgsinntekter på tomt og bygg skulle benyttes til ekstraordinære avdrag på lånegjelden, eventuelt som egenkapital i egne investeringer.

Men med unntak av SVs to representanter var resten av kommunestyrepolitikerne like lite interessert i dette som formannskapet. Forslaget ble nedstemt mot tre stemmer.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no