5. des
SYKLER: Lassevis av sykler har passert fram og tilbake over russergrensa de siste månedene, takket være regelen om at reisende til og fra Russland må være på kjøretøy. Siden syklene som kom over har blitt destruert etter hvert, har politiet vært nødt til å samle inn sykler for å få nok til de som skulle sendes over.
 
Ingen flere må sykle til Russland
De russiske myndighetene har sagt ja til å la asylsøkere busses tilbake til Russland. Den siste sykkelen gikk over grensa i romjula.

Publisert: 15.jan.2016 10:46
Oppdatert: 23.okt.2017 10:59

Politiet melder om at de nå er i ferd med å finne ut av de praktiske detaljene rundt å tvangsreturnere folk til Russland med buss.

– Det kan være at vi bruker rutebuss, eller at vi bruker russisk transportselskap, nevner Tor Espen Haga, prosjektleder for Politiets Utlendingsenhet i Finnmark (PU), til SVA.

Tidligere har asylsøkere måttet sette seg på sykkel når de sendes tilbake til Russland. Forrige uke sa imidlertid russiske myndigheter ja til å la dem transporteres med buss, etter å ha diskutert med norske myndigheter siden begynnelsen av desember.

Når asylsøkerne sendes i buss, er det meningen at de skal kjøres helt til en av de russiske byene eller tettstedene utenfor grenseområdet.

– Retur med buss er utvilsomt tryggere og mer praktisk enn med sykkel, spesielt nå om vinteren, sier Haga i en melding fra politiet.

Politiet tar utgiftene på nåværende budsjett, ifølge politimester Ellen Katrine Hætta.

Siste i desember

Politiet forteller ikke når første buss kommer til å gå, siden det ville være å avsløre når neste uttransportering er. Men de fastslår at det ikke blir noen flere som sendes på sykkel over grensa.

Den siste tvangsutsendingen på sykkel skjedde 21. desember, ifølge Haga. Da hadde 371 asylsøkere blitt sendt tilbake over russergrensa. Etter det var det også en asylsøker som frivillig krysset tilbake på sykkel i romjula.

– Mistet ingen

Noen asylsøkere har forsøkt å unndra seg utsending ved å flykte fra mottak. I Øst-Finnmark vet vi om at politiet i løpet av de siste månedene tok to personer som prøvde å komme seg over grensa til Finland, og én person ble tatt idet han forsøkte å ta fly vekk fra Sør-Varanger.

Hætta sier til SVA at de ikke har mistet noen asylsøkere, og nevner bare de tre personene som har gjort faktiske rømningsforsøk i Øst-Finnmark. I Vest-Finnmark har åtte personer gått inn i kirkeasyl.

Det har fremdeles ikke kommet noen flere asylsøkere over russergrensa siden 30. november, da politiet innførte strengere grensekontroll. Etter en hurtig lovendring i Stortinget, sender Norge nå tilbake asylsøkere som har oppholdstillatelse i Russland.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no