5. des
SKADE: Rolf Randa i Ørnevann hytteforening frykter at ørrettstammen i Ørnungen er skadet på grunn av forurensning.
 
Ingen forurensning funnet i Ørnungen
Sydvaranger gruve har tatt vannprøver og ikke funnet noen forurensning i Ørnungen.

Publisert: 21.apr.2015 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

Det var etter en epost fra Rolf Randa i Ørnevann hytteforening at gruveselskapet gjorde prøver i Ørnungen.

– Tidligere i vinter begynte Sydvaranger gruve å pumpe vann fra et lite vann til Ørnungen slik at det rant ut i Ørnevann. Det sto også i SVA men jeg skjønte ikke hvilket vann de skulle tømme, skriver Randa i eposten.

Skade på ørrett

Ifølge Randa viste det seg at det er vannet som har samlet seg i det hundre meter dype dagbruddet på Fisketind, fra 1980-tallet gruveselskapet har pumpet.

– Det har resultert i flom og åpne bekker og at isen på bukta utenfor nærmeste hytte smeltet bort. Jeg vil anta at ørretstammen i Ørnungen har tatt skade eller er radert ut. Gruvevann inneholder kjemikalier etter spregningene og smaker svovel. Sydvaranger gruve har tidligere pumpet vann fra hyttemalmen og Kjellmannsåsen til Fiskevann fordi Ørnevann er drikkevannskilde, men nå informerte de ikke engang om at det var gruvevann de pumpet. På toppen av det hele har de nå stanset pumping fordi de var fri for pumper, altså er det hele gjort til ingen nytte, skriver Randa i mailen.
17. februar gjorde Sydvaranger gruve vannprøver fra Ørnevann og bekken fra Ørnungen. De resultatene er nå kommet. Gruveselskapet har sammenlignet resultatene med drikkevannsforskriften og tilstandsklasser for miljø.

– Alle verdiene ligger godt innenfor drikkevannsstandarden. Det er ikke funnet hydrokarboner og som forventet er total nitrogen- og nitratnivået i vannet fra Ørnungen høyt i forhold til miljøklassifisering, men godt innenfor grensen for drikkevann. Grunnen til dette er pumpingen fra Fisketind sørvest. Dette har likevel ikke gitt utslag på nitrogenkonsentrasjonen i Ørnevann, sier utviklingsdirektør Harald Martinsen i Sydvaranger gruve.

Suspendert stoff

Suspendert stoff, det vil si partikler i vannet, målt i Ørnevann er unormalt høy.

– Suspendert stoff er ofte forbundet med forurensning fra gruver, men kan ikke komme fra Sydvaranger gruve denne gangen, siden verdigen målt i bekken fra Ørnungen er lav. Vi har bedt om å få dette sjekket en gang til. Det kan være målefeil, noe som har skjedd før. Nikkel målt i Ørnevann ligger i miljøtilstandsklasse «moderat», noe som skyldes utslippet fra Nikel og er typisk for området, sier Martinsen.
Prøvene fra 17. mars er til analyse nå og foreligger sannsynligvis i neste uke.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no