17. okt
KOORDINATOR: Lene Mentyjærvi Hølvold er fristbruddskoordinator ved Kirkenes sykehus.
 
Ingen fristbrudd i april
1. januar i år startet Lene Mentyjærvi Hølvold i en ettårs prosjektstilling som «fristbruddkoordinator» i Finnmarkssykehuset. Allerede før det har gått et halvt år er den første måneden helt uten fristbrudd ved Kirkenes sykehus registrert. Samtidig har Finnmarkssykehuset gått fra å være verst til best i Helse Nord, og ligger nå godt under landsgjennomsnittet.

Publisert: 13.jun.2014 14:38
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

Pasienter får en frist for når behandling skal starte, og selv om de aller fleste pasienter får god behandling ved norske sykehus og også er godt fornøyd med behandlingen de får, er det mange som opplever ventetiden fra det blir henvist og til de faktisk starter med behandling som lang og vanskelig, heter det i en pressemelding fra sykehuset. Pasienter med rett til prioritert helsehjelp skal derfor kort etter henvisning få en frist for når behandlingen senest skal starte. Dette skal også være med på å sikre gode prioriteringer, slik at de mest alvorlige sykdommene behandles først. Målet er at alle pasienter skal få startet sin behandling innen denne fristen, og helseforetakene måles på hvor godt de klarer å oppnå dette.

Jevnt og trutt

Lene Menthyjærvi Hølvolds jobb er å koordinere alt arbeid for å unngå slike fristbrudd. Målet er å unngå fristbrudd helt og holdent. I april måned, to måneder før halvgått løp for hennes prosjekt, kom gladmeldingen om at Kirkenes sykehus ikke har hatt ett eneste fristbrudd.
Fristbruddkoordinatoren forteller at hennes jobb på mange måter er et opplæringsprosjekt.
– Min oppgave er å jobbe tett sammen med de som håndterer ventelistene og planlegger pasientbehandlingen. Vi har et særlig fokus på sekretærene, men jobber også tett med enhetsledere og avdelingsledere.
Det har ikke vært noe enkelt «vidundermiddel» som har gitt de gode resultatene, forteller hun.
– Det er det gode, gamle og kjedelige jevnt og trutt arbeid som har gitt resultater. Og jeg må gi ros til ledelsen her i Kirkenes. Fra klinikksjefen og i avdelingene og enhetene har det vært en jevn og god oppmerksomhet om dette arbeidet. Vi har også lagt mye vekt på å dele erfaringer og finne fram til de gode rutinene i månedlige fellesmøter. Det handler om å få unna ventelister og sørge for å finne tid for de pasientene der det begynner å nærme seg fristen. Og det har vi altså fått til nå, sier Hølvold.

Ikke ferdig

Selv om sykehuset har hatt en måned helt uten fristbrudd, er ikke jobben gjort én gang for alle. Allerede i mai igjen hadde sykehuset ett fristbrudd.
– Neste fase blir å styrke samarbeidet på tvers i fylket, forteller Hølvold.
– Vi har hele tiden hatt et tett og godt samarbeid med Klinikk Psykisk helsevern og rus, som også kan vise til stabilt gode tall med lite fristbrudd. Nå ønsker vi å videreutvikle og styrke samarbeidet med Hammerfest sykehus. Det meste av systemene og problemstillingene er like mellom klinikkene i Kirkenes og Hammerfest, så her har vi mye å hente. Dernest ønsker vi å jobbe tettere med spesialistpoliklinikken i Alta, sier hun.
Etter prosjektperioden på ett år, er målet at systemer og rutiner skal være så godt innarbeidet at man langt på vei skal unngå fristbrudd i Finnmarkssykehuset.

Fornøyd klinikksjef

Klinikksjef Rita Jørgensen sier seg svært fornøyd med endelig å få en måned uten fristbrudd.
– Klinikken har hatt få fristbrudd hver måned siste år, men vi har ikke klart kravet om null fristbrudd før nå. For klinikken har fristbruddkoordinatorstillingen vært en ekstra drahjelp inn mot målstreken.
– Jeg ønsker likevel å gi all honnør til sekretærene som har stått på for å få dette til, sier klinikksjefen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no