10. des
SYKLING: Her fra etappen mellom Fauske og Rognan i år.
 
Ingen Russland-sykling uten Sør-Varanger
Grenseovergangen er livsviktig for Arctic Race of Norway når de ser på å ta sykkelløpet inn i Russland. Men de kan ikke si noe om sjansene for at det skjer ennå.

Publisert: 30.aug.2017 15:38
Oppdatert: 23.okt.2017 11:24

Det er ennå oppe i lufta hvor det nordlige sykkelrittet Arctic Race of Norway begir seg i 2018. Sykkelrittet går på rundgang mellom de nordlige fylkene, og denne sensommeren befant rittet seg i Nordland og Troms.

Det er meningen at turen skal komme til Finnmark neste år. Men det kommer litt an på hvordan de får ordnet turen innom Russland.

Knut-Eirik Dybdal, daglig leder i Arctic Race of Norway, sier til Nordlys at det er ønske både fra dem og fra fylkeskommunene å få til et ritt som går over grensa til Russland. Mye skal i boks for å få det til, og et ritt som går til Russland må nødvendigvis finne sted i Finnmark - nærmere bestemt i Sør-Varanger.

- Det må jo være grensekryssing. Om vi ikke får det til, tar vi ikke rittet til Russland, sier Dybdal til SVA.

Kanskje 2019

Om det viser seg at det passer best å få til Russland-turen i 2019, kan Arctic Race of Norway hoppe over Finnmark i 2018. Men Dybdal slår fast at ingenting er avgjort ennå.

- Vi har ikke vært i kontakt med noen ordførere i Finnmark ennå for å avtale noe angående sykkelrittet. Men vi er i god dialog med både fylkeskommunen og med Murmansk, og vi har fått god hjelp fra Barentssekretariatet, forteller Dybdal.

Neste uke

Han forteller at de håper å ta opp tråden med Murmansk fylke igjen i uke 36, altså neste uke.

Dette blir ikke det første sportsarrangementet som lar utøvere vandre uhindret mellom Russland og Norge. Det årlige Barentsskirennet trekker over tusen skiløpere til å gå rundt Treriksrøysa. Men det er mye som må diskuteres før Arctic Race of Norway kan få et sykkelritt til å gå over russegrensa. Målet er nemlig å la både syklister, følgebiler og kamerateam med direktesendt TV dra uhindret over russegrensa.

- Jeg tror vi skal få det til, om vi kan, sier Dybdal, forsiktig optimistisk.

Arrangørene ønsker å være innom så mange kommuner som mulig ved hvert løp. Men de må også tenke på logistikken mellom stedene, og hvordan sykkelløypa utfordrer syklistene. Sikkert er det imidlertid at Sør-Varanger er høyt på lista, nettopp takket være Russland.

- Betyr mer enn bare aktivitet

Ordfører Rune Rafaelsen har hele tiden vært positiv til å få Arctic Race of Norway til Sør-Varanger - og over grensa til Russland.

- For Sør-Varanger betyr det veldig mye. Det settes i sammenheng med sanksjonene mot Russland, med samarbeidet over grensa, med flyktningene som kom på sykkel over grensa i 2015. Det er avgjørende å få til en avtale med Russland på dette, mener Rafaelsen.

Ordføreren legger ikke skjul på at sykkelrittet også vil bety mye for aktiviteten og næringslivet i kommunene der det finner sted.

- Her kan man utnytte markedsmulighetene, mener han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no