18. nov
TAKKET: - Norge takker dere, sa kong Harald om de russiske soldatenes innsats i 1944. Men det kom ingen unnskyldning til de mange som uforskyldt har lidd i kjølvannet av krigen.
 
Ingen unnskyldning fra kongen
Hans majestet kong Harald holdt takketale for de russiske frigjørerne på torget i Kirkenes og brukte ordene: Norge takker dere. Men noen unnskyldning til alle de som uforskyldt har lidd på grunn av krigen kom ikke.

Publisert: 25.okt.2014 11:18
Oppdatert: 23.okt.2017 10:44

- Norge har aldri glemt, og vil aldri glemme, det store bidrag vår russiske nabo ytet for vår frihet da mest det gjaldt. Mange hundre sovjetiske soldater falt under kampene i Øst-Finnmark høsten 1944. Av de nesten 100.000 sovjetiske krigsfangene som ble sendt til Norge, døde over 13.000 og hviler i norsk jord.

Vi vil heller aldri glemme hva det sovjetiske folk gjorde for at klokkene et halvt år senere skulle ringe over hele Europa, og forkynne at krigens lidelser var over - at freden igjen kunne senke seg over vårt kontinent.

På Vestre gravlund i Oslo står det, som her i Kirkenes, et monument over den sovjetiske soldat. Inskripsjonen på sokkelen er kort. Det står bare: Norge takker dere, sa kong Harald på torget i Kirkenes.

- Klare grenser er et gode. De tjener – slik vi ser det her i Finnmark - som en dør til den andre, og ikke som et stengsel. Få steder er dette så tydelig demonstrert som nettopp i Kirkenes, Barents-samarbeidets fødeby og hovedstad.

Vi ønsker at det skal være slik, at nordmenn og russere skal leve side ved side som det sømmer seg gode grannefolk. Vi har nok av oppgaver vi bare kan løse i fellesskap. Derfor er det også så viktig at vi er i stand til å bygge bro over motsetninger, løse problemer og møte de utfordringer som unektelig møter oss i dag.

70 år er gått siden Kirkenes og Øst-Finnmark atter ble fritt. Som liten gutt var det ikke langt fra her at jeg - sammen med min mor og søstre - sensommeren 1940 forlot det okkuperte Norge.

Desto større er gleden over å kunne være her i dag. Vi minnes og ærer dem - russere og nordmenn - som den gang viet seg til striden for en felles sak. Intet vil kunne bety mer for å hedre arven etter dem, enn om vi også i dag makter å stå sammen i arbeidet for å bygge fred, menneskeverd og rettferd på vårt kontinent. La det være deres budskap til oss - nå og i fremtiden, avsluttet kongen.

Les også: Storsamfunnet bør være rause med unnskyldningene

Flere hundre mennesker hadde møtt fram for å se kongen, statsminister Solberg, utenriksminister Lavrov og utenriksminister Brende på torget. Ordfører Cecilie Hansen holdt også en dyptfølt takketale til de som gjorde så mye for at Sør-Varanger skulle bli fritt.

- Tidsvitner har fortalt at de var glade da Den røde arme kom, men de var også glade da de dro, sa ordføreren.

[url=]Se billedgalleri:

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no