8. des
TRUA: Ny NAV-leder i Sør-Varanger har hatt en hektisk start i sin nye jobb og har stor tru på at kravet tiL aktivitetsplikt vil virke på de unge. Foto: Jørn Fossmo
 
Innfører aktivitetsplikt
Fra 1. januar er aktivitetsplikt innført for sosialhjelpmottakere under 30 år. Forskning viser at dette grepet får flere unge inn i arbeid eller tilbake til skolebenken. Og sosialbudsjettet ned.

Publisert: 02.feb.2017 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:14

Jørn Fossmo

jorn@sva.no

Ny leder på NAV Sør Varanger, Hilde Michelsen, forteller at det etter innføringen av aktivitetsplikt, så skal ingen, med få unntak, motta økonomisk hjelp uten faktisk å gjøre noe for det. På landsbasis vil dette angår 47 000 sosialhjelpmottakere, mens i Sør Varanger gjelder rundt 50 personer under 30 år.

Brukermedvirkning

- Prinsippet er at dersom en mottar penger fra Nav, følger det også med plikter. Men vi lar selvsagt brukeren medvirke i prosessen med å finne det vi kaller for jobbmatch. Vi kartlegger kunnskaper, kompetansen og ønsker til brukeren for i lag å finne fram til praksisplass som de er motivert for og hvor der er reelle sjanser for at man innen kort tid kan gå over til å motta vanlig lønn fra bedriften. Det er ikke snakk om tvang, men å hjelpe brukeren til å bli inkludert i arbeislivet og bli sjef i eget liv. For å få dette til er brukermedvirkning helt sentralt, forteller Michelsen.

Arbeidsplikt funker

Formålet med denne loven om aktivitetsplikt er å styrke den enkeltes muligheter til å komme i arbeid og bli selvforsørget. Det er spesielt viktig å hjelpe unge ut av en passiv tilværelse. Arbeidspraksis vil i mange tilfeller være nyttig erfaring og gi mestringsfølelse.

Michelsen sier at det å få de unge tilbake i jobb eller skole, er prioritert oppgave på NAV Sør-Varanger.

- Fordi dette er noe som faktisk viser seg å nytte.. Derfor har vi satt inn ressurser retter spesielt mot de under 30 år, sier hun

Pilotprosjekter i noen kommuner med arbeidskravførte til at andelen på sosialhjelp ble redusert med 30 prosent i gruppen mellom 18 og 24 år. De unge ble møtt med klare forventninger til deltakelse og ugyldig fravær fikk umiddelbare konsekvenser. Erfaringer viser også at det er lettere å følge opp brukerne fordi de med helseproblemer eller sosiale problemer blir fanget opp tidligere. NAV Sør-Varanger har i de siste årene gjort seg klare for å møte lovendringen som kom 1.januar, og de ser allerede gode ringvirkninger i kommunen.

Avhengig av næringslivet

Hun skryter av det private næringsliv i kommunen som er positive til å ta inn unge sosialhjelpmottakere og andre med behov for hjelp i en overgangsfase i livet.

- For oss er det viktig å etablerer gode relasjoner med det lokale næringsliv, og vi håper de kan bidra på en slags dugnad for å inkluderer de som faller utenfor, enten det er unge eller flyktninger eller andre som av en eller annen grunn trenger hjelp fra NAV i en periode av livet sitt. Noen trenger mer hjelp til å realiserere sine ressurser, og de skal vi være eher for, forteller hun.

Michelsen understreket at de har praktisert aktivitetsplikt over flere år og bidratt til laverer sosialbudsjett til tross for større arbeidsledighet som en følge av Sydvaranger- konkursen. Dette er noe vi er stolte av og som flere aktører i kommunen har bidratt til.

- Det å ta inn en person på hospitering/praksis er lav risiko for bedriftene. NAV betaler lønnen under praksisen. Målet er at så mange som mulig etterhvert kan læres opp i bedriften og kanskje få jobb og vanlig lønn. De får brukt sine ressurser. Dermed vil de betale skatt til kommunen samtidig som sosialbudsjettet går ned, en vinn-vinn situasjon for alle.

Ny NAV-leder

Michelsen har i seks uker fått føle på sin nye jobb som leder for NAV Sør-Varanger.

- Det har vært utrolig hektisk etter jul med nye budsjetter og rapporter både i forhold til kommunen og NAV sentralt. Men jeg visste jo hva jeg gikk til, understreker hun.

- Fortsatt har vi mange ledige etter konkursen på Sydvaranger, og til høsten er det slutt for dagpenger til de tidligere sydvarangerarbeiderne. Det blir nok en utfordring for mange. Kanskje blir noen nødt til å flytte for å få seg jobb, sier hun.

- Jeg liker de prosjektene i NAV som er ment å skape en mer inkluderende samfunn for de som faller utenfor. Det var en viktig motivasjon for meg når jeg takket ja til denne jobben, forteller hun.

- Det er ledige jobber i kommunen innen helse -og omsorg og barnehagene. Er en blitt arbeidsledig, er det lurt å tenke litt altenativt og strategisk. Og jo før en gjør noe, jo bedre er det.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no