14. okt
ENSTEMMIG: Helene Erlandsen (Ap), Stine Ihler (Sp) og Knut Mortensen (uavhengig) var enig i at utlysningsteksten var uklar, men at det var innstilt på beste søknadene.
 
Innrømmer uklar søknadstekst
Diskusjonen har gått hett for seg på Facebook etter at rådmannen innstilte på at Ofelaš ikke skal få kulturmidler til kulturarrangement under Barentsdagene. – Utlysningsteksten var nok litt uklar, mener politikerne. Hva synes du? Stem til høyre for saken.

Publisert: 24.feb.2014 15:36
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

Pål Riise på Ofela, også kjent som bloggeren Djnns Kirkenes, skrev søndag på Facebook at han ikke forstod rådmannens innstilling. Debatten gikk varm på nettsidene, men dette påvirket ikke politikerne i Utvalg for levekår som møttes dagen etter.

Bare Ofela

– Kriteriene er at arrangementene skal ha en barentsprofil og fortrinnsvis arrangeres i januar/februar. Det er bare en søker som har arrangementet i denne tidsperioden, det er Ofela. Når det gjelder barentsprofilen har de få russiske deltakere, mens Samovarteateret har flere russiske deltakere, sa Knut Mortensen (uavhengig repr.) i møtet til Utvalg for levekår.
Han viste også til at Ofela var den eneste kommersielle aktøren.

Bli tydeligere

Helene Erlandsen (Ap) lurte på om det at de var en kommersiell aktør var nok i seg selv for å få nei, eller om det er fordi de var den eneste kommersielle aktøren.
– Ofela har andre mål for sin virksomhet enn de andre søkerne, derfor har rådmannen brukt skjønn, presiserte kommunalsjef Marit Hiim Haugseth
– Jeg er enig i at Ofela sin søknad skiller seg ut fra de andre, men kanskje vi skulle vært tydeligere på hvem som kunne søke da midlene ble lyst ut, sa utvalgsleder Stine Ihler (Sp).
– Midlene kom jo litt bardus på oss og retningslinjene kunne nok vært bedre, men jeg synes at de vi har innstilt på har de beste søknadene, sa Mortensen.
– Jeg er enig i at vi må være tydeligere neste gang, sa Helene Erlandsen.

Forskjellige AS

Et av argumentene fra Pål Riise på vegne av Ofela er at både de og Samovarteateret er aksjeselskap, med andre ord kommersielle selskaper.
– Det er forskjell på Ofela og Samovarteateret. Ofela er en pub som har som mål å tjene penger på sin virksomhet og gå med overskudd. Vi kan ikke drive og støtte pubene i byen med kulturmidler. Samovarteateret er avhengig av offentlig støtte for å drive sin virksomhet, sier Knut Mortensen etter møtet.
– Det er forskjell på kommersielt og ikke-kommersielt AS. I dette tilfellet er det brukt skjønn fra rådmannen, og da har avgjørelsen havnet på at det kommersielle selskapet ikke skulle få kulturmidler, sier Marit Hiim Haugseth.
– Jeg synes det er veldig bra at Ofela bidrar med arrangement som passer inn i Barentsdagene, men det betyr ikke nødvendigvis at vi kan gi støtte til det, sier Haugseth.

(Saken fortsetter under bildet)

– Jeg forstår ikke forskjellen

Riise sier at da politikerne stilte opp i avisa og oppfordret alle til å lage kulturtilbud for å skape liv og aktiviteter under Barentsdagene, ble de tatt på alvor.
– Vi kastet oss rundt og lagde flere arrangementer på veldig kort tid. Vi skjønner ikke hvorfor ikke vi skal få kulturmidler på lik linje med andre, sier han.

Forskjellige AS

– Jeg har ingenting mot Samovarteateret, det er ikke det dette handler om. Kjernen i dette er at vi er mange i kommunen som sammen prøver å lage kulturtilbud. Jeg mener at kulturlivet i kommunen ikke utvikler seg hvis ikke de kommersielle aktørene også er med. Men når det så skal søkes om midler og både aksjeselskapet Ofela og aksjeselskapet Samovarteateret søker om midler, så skal ikke Ofela få fordi vi er et aksjeselskap, da skurrer det i mine ører, sier Riise.
Han reagerer også på søknadsteksten.
– Det stod ingenting om dette da midlene ble lyst ut, og det ble ikke sagt noe om dette da politikerne var i avisa, men når rådmannen skal innstille, da spiller det plutselig en rolle. Jeg skjønner det ikke, sier han.

Barentsprofil

Han reagerer også på at det i innstillingen presiseres at Ofela har få russere med og dermed ikke så sterk barentsprofil.
– Handler barentssamarbeidet bare om Norge og Russland? Hva med svensker og finner? Vi forstod også at hele vitsen med arrangementet var at det skulle være i januar/februar, så vi rakk å få tak i en russisk DJ, et finsk band fra Helsinki og vi fikk tak i et samisk band, hadde arrangement for 18-åringer og barentsquiz. Er ikke det en bra barentsprofil, spør Riise.

Siste gang

Han sier at Ofela ikke kommer til å gjøre noe lignende flere ganger.
– På ei vanlig helg ville vi aldri hatt så mange arrangementer. Det er et rent tapsprosjekt, men det var vi klar over. Vi gjorde det for å være med og skape liv under Barentsdagene. Når vi i ettertid ser at slike arrangementer ikke kvalifiserer til støtte, viser politikerne at det ikke er rom for kultursatsing, og da kommer ikke vi til å være med på noe sånt flere ganger, sier han.

Søknaden

Ofela søkte om 58 000 kroner og annonserte med Barentsquiz, finsk rockabilly, samisk band og russisk discjockey.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no