7. des
MOTSTAND: Hans Hatle (til venstre) og Kurt Wikan inviterer sammen med Åsmund Røst til sterk motstand mot Norges nei til en håndsrekning til våre russiske naboer. Dette skal markeres ved Russemonumentet lørdag. (Foto: Tor Sandø).
 
Inviterer til markering mot Norges nei
Ved Russemonumentet i Kirkenes blir det lørdag holdt en markering mot Norges nei til hjelp til å heve et fly utenfor finnmarkskysten og til norsk deltakelse i en minnemarkering i Murmansk. Målet er å få Regjeringen til å snu.

Publisert: 22.jan.2015 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:47

Avslaget fra norske myndigheter har skapt sterke reaksjoner i Sør-Varanger. En ytring fra Åsmund Røst på Facebook fikk snøballen til å rulle. Han foreslo en markering mot regjeringens nei til å hjelpe til med å få hevet et russiske fly med et mannskap på fire ombord. Et fly som ble skutt ned utenfor Berlevåg under frigjøringen høsten 1944. Protesten rettes også mot Norges nei til Russlands invitasjon til en minnemarkering over de som døde i kamp for Norges frihet her nord.

Markering

Røst foreslo å ha markeringen ved Russemonumentet på Kirkenes.

- Mener vi noe med folk-til-folk-samarbeidet her nord, så bør vi si fra nå. La oss vise regjeringa i Oslo hva vi her nord mener om deres nei til å hente opp de fire russiske flyverne, skrev Røst.

Kurt Wikan tok opp hansken og planlegger nå markeringen kommende lørdag formiddag.

- Vi håper at riktig mange møter opp. Vi er naboer og venner og da kan man legge storpolitikken litt til side. Russerne mistet mange i frigjøringen av Finnmark og utenriksminister Lavrov kom til vår minnemarkering. Da skulle det bare mangle at vi ikke skulle hjelpe og komme til deres markering. Festtalene fra 25. oktober i fjor er glemt. Man snakker varmt om folk-til-folk-samarbeidet her nord og så går man hen og avslår å gi sine naboer og venner en slik håndsrekning. Dette viser hvor stor avstand det er fra Oslo til Kirkenes, og dette vil ødelegge mye av det som er opparbeidet gjennom de siste årene, sier Wikan.

Bryr seg

En annen som har engasjert seg er Hans Hatle. Han har opprettet en side på Facebook kalt «Vi som bryr oss» og støtter initiativet fullt ut.

- Det er smålig og utrolig dårlig fra våre myndigheter at de ikke kjenner sin besøkelsestid. Det viser at de ikke har evnen til å skille det ene fra det andre. Man kan opprettholde en restriktiv politikk overfor dem, men samtidig være en god nabo. De hjalp oss under krigen og det er trist at man slår døra i ansiktet på den gode naboen på denne måten. I denne saken virker det som det er viktigere å ri sine prinsipper, sier Hans Hatle.

Han og Kurt Wikan har ingen formening om hvor mange de forventer vil ta turen til Russemonumentet lørdag formiddag.

- Veldig vanskelig å si. 850 har trykt «liker» på Facebook-siden til nå og 10 000 har sett den. Så det kan jo bli mange som vil markere motstand, sier de.

Håper

- Jeg håper i det lengste at regjeringen vil snu. Men det er ikke mye håp all den tid Høyre ikke ønsker å bevege saken internt, sier Hatle, som representerer regjeringspartiet Høyre i kommunestyret i Sør-Varanger.

Krigshistoriker Rune Rautio sier til NRK at det er veldig følsomt når man begynner å bruke personer som har vært døde i 70 år som politisk våpen.

- Selv om vi er politisk uenige, så er vi samtidig naboer som skal leve i lag etter denne krisen, sier Rautio.

Hatle frykter nå at denne uforsonlige linjen vil ødelegge mye av det som er bygget opp mellom Norge og Russland.

Avfeier kritikk

Statssekretær Øystein Bø (H) avfeier all kritikk og sier at Russland må forandre sin politikk før Norge snur.

- Det er jo Russland som har stilt seg selv i denne situasjonen med det de har gjort i Ukraina og Krim. Når vi har suspendert det bilaterale militære samarbeidet, er det ikke naturlig å gå inn i nye samarbeidsprosjekter, sier Bø til NRK.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no