7. des
UTSATT: Sauene sliter mer eller mindre hvert år, spesielt i Neiden. (Arkivfoto)
 
Ja til kommunalt jaktlag fram til 2021
Men politikerne i kommunestyret ønsker seg både interkommunalt skadefellingslag, og støtte fra statshold.

Publisert: 22.mar.2017 15:35
Oppdatert: 23.okt.2017 11:17

Sesongen 2015 ble en prøvelse for sauebøndene i Neiden. Per oktober hadde de mistet over 200 sauer til sammen i området, mye som følge av uvanlig sultne bjørner.

Det samme året hadde det interkommunale skadefellingslaget til Sør-Varanger, Tana og Nesseby blitt lagt ned grunnet manglende statsstøtte. Dermed ble Sør-Varanger nødt til å hive sammen et eget lag i hui og hast det året.

Det tok tid å få opp laget, og de lyktes ikke i å fange Neiden-bjørnen.

Midlertidig løsning

I 2016 ble det satt i stand et midlertidig lag, men da oppførte bjørnene seg bedre, og det ble ikke behov for dem. Men kommunestyret er ikke i tvil om at det er behov for et fast lag.

- Det som er viktig nå er å få en ordning med forutsigbarhet for næringen, så man slipper å være i usikkerhet år for år, sa saksordfører Frank Emil Trasti (Ap).

Kommunestyret vedtok onsdag enstemmig å finansiere et jaktlag helt fram til 2021. Årets jaktlag finansieres med midler fra kommunens primærnæringsfond, mens 50 000 kroner settes av på budsjettet for 2018 og økonomiplanen 2018-2021.

Til landsmøte

Spørsmålet var bare hvordan et slikt lag skulle være, og hvem som skulle betale for det. Fra før av hadde Utvalg for plan og samferdsel innstilt på at det egentlig er en statlig oppgave. Utvalget innstilte på at kommunens representanter i Utmarkskommunenes sammenslutning skulle anmodes om å ta den saken til landsmøtet i Trondheim i mars.

Interkommunalt

Politikerne sa seg enige i at det burde være en statlig oppgave. Og de ønsker å gå enda lengre. Bjørnar Gjetmundsen (H), som var leder av det første skadefellingslaget tidlig på 2000-tallet, ordla det slik:

- Mitt ønske er å få tilbake det interkommunale skadefellingslaget. Det bør være folk som har godt med trening, og det krever en god del ressurser. Da vi drev på det mest aktive hadde vi ukentlige treninger på skytebanen i Neiden. Kanskje burde vi også få med Vadsø og Vardø, sa Gjetmundsen.

Han ba om at kommunen tar initiativ til å sette i gang et interkommunalt lag igjen.

Kommunestyret endte med å oppfordre administrasjonen til å få opprettet et interkommunalt samarbeid.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no