12. des
MASTEROPPGAVE: 28-årige Jeanette Torbjørnsen skal skrive masteroppgave om å automatisere produksjonen av kretskort som bedriften selger til oljeplattformer. (Foto: Jørn Fossmo).
 
Jeanettes masteroppgave kan effektivisere Barel
Jeanette Torbjørnsen (28) fra Kirkenes skal i sin masteroppgave undersøke muligheten for å fjerne produksjonstidstyver på elektronikkbedriften Barel AS. Automatisering og robotisering er trolig den største utfordring norsk næringsliv har framover.

Publisert: 04.mar.2017 10:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Jeanette er inn i sitt femte og siste studieår på NTNU i Trondheim på linjen produktivutvikling og produksjon. Hun har tidligere jobbet på Barel og forteller at hun allerede dengang begynte å tenke på hvordan produksjonen kunne forbedres gjennom mer automatisering. Produktet er et kretskort som er brukt i lysarmaturer i eksplosjonsfarlige områder innen olje- og gassproduksjon.

Automatisere produksjonen

- Nå betjenes selve innstøypingen av dette kretskortet manuelt. Det er både en enkel og ensidig arbeidsoppgave. Spørsmålet er om en både kan spare penger og gjøre produktet bedre ved å automatisere denne enheten i produksjonslinjen, forteller hun.

Siden hun jobbet her sist er mye av produksjonen på Barel blitt automatisert. Å skrive en masteroppgave med utgangspunkt i en liten bedrift som Barel gir henne muligheten til å se etter gode løsninger på hele produksjonslinja fra starten til slutt.

- Her har jeg tilgang til den høye kompetansen og erfaringene til den stabile arbeidsstokken på Barel, og på NTNU kan jeg støtte meg på den beste ekspertisen, sier hun.

Jeanette har vært ved bedriften og samlet data en uke i den siste tiden og planlegger å komme tilbake to-tre ganger til i løpet av vinteren og våren for å samle inn data og prøve ut løsninger.

I juli skal masteroppgavene være ferdig.

Viktig produkt

Barels produksjonssjef, Per Ove Nilsen, sier at Jeanettes problemstilling virker spennende.

- Vi er hele tiden opptatt av å effektivisere og forbedre produksjonen vår og ser hele tiden på muligheten vi kan bli kvitt tidstyver i systemet. Jeanette var godt kjent på bedriften og med produksjonen. Og vi kjente henne godt. Derfor inviterte vi Jeanette opp til Kirkenes når vi hørte om hennes plan for masteroppgave.

Nilsen forteller at dette nettkortet som produseres både i Murmansk og Kirkenes er en driver og finnes trolig på de fleste oljeplattformene i Nordsjøen.

- Denne driveren må ha hundre prosent kvalitet på grunn av eksplosjonsfaren. Vi trur også at en robot kan effektivisere produksjonen og sikre lik kvalitet, sier han.

Barel AS er en av få elektronikkbedrifter i Nord-Norge. Bedriften er også en populær arbeidsplass for lærlinger ved linjen for elektrofag/elektronikk på Vadsø videregående skole.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no