14. okt
VIL ANMELDE: Senterparti-ordfører Cecilie Hansen ber om kommunestyrets støtte for å gå til anmeldelse.
 
«Jeg ser ikke annen råd enn å anmelde Norilsk Nikel»
Aksjonærene tar ut milliarder i aksjeutbytte, men Nikel-pipene fortsetter å pøse ut giftstoffer. Ordfører Cecilie Hansen vil nå prøve nye veier for å stoppe utslippene.

Publisert: 17.jun.2013 16:33
Oppdatert: 23.okt.2017 10:52

– Aksjoner, presseomtale og avtaler mellom statsministre. Ingenting ser ut til å hjelpe. Vi kan ikke se mellom fingrene på at et russisk firma forurenser norsk side. Derfor mener jeg at vi bør anmelde selskapet til lokale politimyndigheter og Økokrim for brudd på forurensningsforskriften, sier ordfører Cecilie Hansen og legger til at kommunen mener straffelovens paragraf 12 annet ledd åpner for å anse at virkningene av forurensningen, som inntreffer på norsk side, er å likestille med en handling foretatt på norsk territorium, og at politiet i Norge derfor kan åpne etterforskning og straffeforfølge forholdet selv om lovbryteren er russisk og utslippene skjer på russisk side.
Kola Mining and Mettalurgical Company, som driver i Nikel og Zapoljarnij er eid av MMC Norilsk Nikel.
– Og det kan ikke være penger det står på. For i 2012 var fortjenesten til Norilsk Nikel 2,1 milliarder dollar. 90 prosent ble gitt i aksjeutbytte.
Uutholdelig
Ordføreren viser til nye målinger der utslippene fra Nikel skal være høyere enn både norske og russiske grenseverdier. De russiske grenseverdiene er lavere enn de norske.
Cecilie Hansen viser også til tidligere utslipp som er brudd på norsk lov. I Karpdalen var det i 2010 73 timeverdier over 350 mikogram svoveldioksid per kubikkkmeter, og i 2011 – også i Karpdalen – 51 timeverdier over de tillate verdiene.
– Noe må gjøres, vi kan ikke akseptere denne situasjonen, sier ordføreren.
– Nå ser vi igjen nye store overskridelser. Tydeligvis er det noe som ikke er som det skal være. Naboene våre har det i perioder helt uutholdelige. Kirkenes og Nikel er tvillingbyer, og jeg mener vi også har et ansvar for hverandres befolkning. Det meste er prøvd i denne saken, men ingenting ser ut til å hjelpe, konstaterer hun og legger til at situasjonen er kjempefrustrerende for befolkningene på begge sider av grensen.
– Derfor ser jeg ingen annen råd enn at vi anmelder.
På alvor
Hansen kjenner ikke til at tilsvarende sak med en politianmeldelse av en forurenser som befinner seg i et annet land.
Hvordan tror du muligheten er for å nå frem overfor det styrtrike og oligark-eide Norilsk Nikel?
– De må jo ta oss på alvor når vi går til politianmeldelse fordi vi mener de bryter regelverket. Vi har prøvd det meste, også muljøvernsamarbeid og offisielle møter. Vi ser ikke ut til å nå frem, men saken er for alvorlig til at vi kan gi oss.
Kommunestyret har møte onsdag og ordføreren håper da å få representantenes tilslutning til anmeldelsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no