12. des
 
«Jeg vil flyktningene skal forstå at de ikke er alene»
Petsjenga rajon skal ta imot et 40-talls flyktninger fra Øst-Ukraina, og befolkningen er i full gang med å samle inn klær, sko og kjøkkenutstyr.

Publisert: 18.jul.2014 13:53
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

Ni flyktninger skal allerede ha kommet til Petsjenga på egenhånd, til Zapoljarnij. Tirsdag kveld landet et fly med 72 mennesker flydd inn via Rostov til flyplassen utenfor Murmansk by. Etter planen skal et tredvetalls av disse flyktningene videre til Petsjenga.
– Jeg har hørt det er barn blant flyktningene som kommer, så jeg har tatt med både barneklær og leker, sier Anja Pleshivenko.
Som veldig mange andre Petsjenga-innbyggere var hun torsdag ettermiddag innom det tomme apoteklokalet i hovedgata i Nikel. Lokalet er betjent et par timer på formiddagen og et par timer på ettermiddagen. Via internett og annonsering har folk fått vite at Petsjenga gjør seg klar til å ta imot flyktninger fra Øst-Ukraina.

– Jeg vil være med på å hjelpe. Jeg vil at flyktningene skal forstå at de ikke er alene når de kommer hit, forklarer Anja Pleshivenko.

Vanskelig situasjon

Pleshivenko leverer hjelpen sin videre til Maya og Julia. De to sorterer klær og sko i forskjellige kategorier, til barn, til kvinner, til menn.
Folk er også oppfordret til å levere elektrisk utstyr som trengs i husholdninger og kjøkkenutstyr som tallerkener, bestikk og kokekar.
– Jeg har funnet fram en del klær de kan ha bruk for, forklarer Nelly Antolia.
– Dette er mennesker i en vanskelig situasjon. Jeg har lyst til å hjelpe dem.
Etter hva Sør-Varanger Avis kjenner til har tre familier med tilsammen ni personer allerede kommet til Zapoljarnij. De ni flyktningene skal videre til Nikel når husrom for dem blir klart. Familiene har tre menn, to kvinner og fire barn.
Øst-Ukraina har, som på Kola, mye gruvekompetanse.
Mennene er gruvearbeidere og skal ha fått arbeid hos Kola Mining and Metallurgical Combine i Nikel. Kombinatet skal også ha skaffet leiligheter til dem.

Flyktningene kommer fra Luganskaja oblast, det østligste oblastet i Ukraina, og er flydd inn via Rostov. FN beskriver at 12 900 personer, 5 000 av dem barn, er midlertidig innkvartert på grensen til Ukraina.

Velferdsprogram

I Murmansk og Petsjenga får flyktningene hjelp gjennom et eget velferds- og omsorgsprogram, et program for mennesker som befinner seg i ekstreme situasjoner. Gjennom dette får de blant annet hjelp med å skaffe seg dokumenter og klær.
Bakgrunnen for at Petsjenga tar imot flyktninger skal være et initiativ fra en legene ved sykehuset i Petsjenga. Han besøkte nylig Rostov på grensen til Ukraina og så forholdene flyktningene lever under.
Det var torsdag ikke mulig torsdag å få kommentar fra administrasjonen i Petsjenga rajon.

Midlertidig

Det opereres med svært ulike tall på antall flyktninger fra Ukraina.
FNs flyktningebyrå (UNHCR) beskriver at 16 400 personer flyktet fra Øst-Ukraina den siste uken i juni. FN anslår at rundt 110 000 ukrainere har reist til Russland siden starten på 2014, men bare 9 600 av disse har søkt asyl. Rundt 700 personer har reist til Polen, Hvite-Russland, Tsjekkia og Romania.
På kort tid har 12.900 personer ankommet Rostov og Byransk. I en nyhetsartikkel laget av FN beskrives det at i Rostov-On-Don har flyktningene midlertidig innkvartering, mens i Byransk bor de fleste hos familie og venner.

Skaffe arbeid

Den russiske nyhetssiden 7x7 melder at av de 72 flyktningene som kom til Murmansk tirsdag kveld, ble fire hentet av pårørende, mens 69 ble innkvartert på et vandrerhjem. Dette skal bemannes med representanter fra regionale myndigheter, Røde Kors og også psykologer.
7x7 melder at flyktningene er plassert i dobbeltrom og tremannsrom. Herberget har fire dusjer og toaletter. Planen er at de ukrainske flyktningene skal bo på herberget i seks uker. Det skal blant annet arrangeres en jobbmesse for å hjelpe dem til å skaffe arbeid.

Mange spesialister

Den russiske nyhetskanalen forklarer at årsaken til at ukrainerne bestemte seg for å reise til Murmansk-regionen var muligheten for å få seg arbeid. Blant flyktningene er det blant annet gruvearbeidere, sykepleiere og bygningsarbeidere.
Bare på Montsjegorsk sentrale regionale sykehus skal det være behov for 68 leger og sykepleiere. Også i Petsjenga skal sykehuset ha behov for ulike spesialister.
Tilbake til Rostov fra Murmansk ble flyet fylt med 20 tonn varer til humanitær bistand, blant annet mat og vann.
 

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no