13. des
FORBILDER: Disse jeneter er forbilder, sier daglig leder i Bilteknikk AS. Fra venstre: Linn Sotkajærvi, Lena Paulsen og Helena Pettersen. Foto: Jørn Fossmo.
 
Jenter tar «gutteveien»
- Vi er glade for at flerer jenter tar "gutteveien" når de velger yrkesløp, sier daglig leder på Bilteknikk AS Stig Hjelm. I dag har bedriften tre jenter i jobb, to lærlinger og ei med fagbrev.

Publisert: 28.okt.2016 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:10

Han er svært fornøyd med jentene «sine» og forteller at de merker at miljøet på en ellers så maskulinpreget arbeidsplass er blitt mer ydmykt. Guttene tar nå mer hensyn. Dessuten skjerper det guttene å ha ei faglig flink jente ved siden av seg i jobben. For tiden arbeider Linn Sotkajærvi (19) og Helena Pettersen (22) som lærlinger på henholdsvis billakkering og mekanisk. Dessuten har Lena Paulsen (24) vært fire år på Bilteknikk AS etter at hun tok fagbrevet.

Fargeflink

- Mitt inntrykk er at de jentene som jobber med lakkering er flinkere på fargevalg. Farger er ikke så enkelt som det synes. Nyansene er mange i en og samme fargevalør. Når vi får inn biler, gjelder det å mikse slik at en treffer den rette fargen. Her skårer jentene bedre enn guttene. Det virker som at de har et bedre dybdesyn på farger, mener han.

- Disse jenter blir forbilder for andre.

I løpet av høsten tar verkstedet i mot tre jenter på utplassering som Hjelm håper etterhvert vil velge bilhåndverket.

Ikke sovne i timen

Bedriften har et nært samarbeid med den videregående skolen. Delvis fordi de ønsker å rekrutterer flere elever inn i yrket, men også fordi de vil formidle til utdanningsinstitusjonene hva bilbransjen forventer at elevene skal kunne når de kommer ut i jobb. Målet er rett og slett å skape gode håndverkere.

Hjelm ønsker også få til et samarbeid med andre verksteder, for eksempel sørpå i de store byene, der hans ansatte kan gå sjansen til å hospitere i en periode og dermed øke sin kompetanse.

- Hvis vi ikke er opptatt av å ta inn lærlinger og eller videreutvikle disse og resten av våre fagarbeidere, vil vi sovne av i timen. Utviklingen går rask innen håndsverksyrkene, og vi må henge med, sier han.

Neste sommer skal de ut av sin provisoriske og trange verksted. Vegg i vegg åpner bedriften et nytt, større verksted og topp moderne verksted. Trolig må arbeidsstokken også økes.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no