9. des
SKOLEKLAR: Det lille intervjuet vårt gjorde nesten at Joakim Hemminghytt Josefsen kom sent til første skoledag. Men bare nesten.
 
Joakim krysset bare gjerdet til ny skolehverdag
Barna på Jakobsnes har ikke den store overgangen til første klasse. En vegg og et gjerde er alt som skiller Joakim og kompani fra de gamle barnehagekameratene.

Publisert: 21.aug.2017 16:43
Oppdatert: 23.okt.2017 11:23

- Nei, stiller vi oss ikke på feil side av gjerdet her? Skal ikke dere begynne på barnehagen, spøker en av de oppmøtte foreldrene. Men nei, de barna som nå har stilt seg på rekke og rad utenfor Bøkfjord skole er på rett sted. Før sommerferien var de på venstre side. Nå er de på høyre side, og minst ti år med lekser og læring venter.

Nærheten til barnehagen har hatt en god del å si for overgangen til skolen. Når skolen bokstavelig talt er vegg i vegg med barnehagen, er det ikke vanskelig å få til samarbeid.

- Det blir en flytende overgang. De som nå har begynt på første klasse har vært innom skolen én gang i måneden siden september, som en del av førskolen. Så er førskolen med barna her på svømming i Kirkenes når vi har det, forteller rektor Toril Degerstrøm.

For Joakim Hemminghytt Josefsen betyr det at han kjenner en drøss folk på skolen.

- Jeg kommer rett der bortifra, sier han. I den lille bygda er han også blant de som bor nærmest skolen - noe som har ført med seg en hel del besøk etter skoletid, også før han nå begynte i første klasse.

Vekst

Joakim er en av fire førsteklassinger på Bøkfjord skole i år. I samme klasserom har det også kommet én ny andreklassing - noe som bringer den kombinerte første- og andreklassen til seks stykker. Med andre ord en klar forbedring fra den ene førsteklassingen som begynte i fjor.

Bøkfjord skole har med det 20 elever. Skolen har lenge vært truet med nedleggelse, men rektor Toril har gode forhåpninger for tiden fremover i Jakobsnes, om politikerne sier seg villige til å holde på skolen. Neste år ligger det an til å bli åtte førsteklassinger, forteller hun.

- Det er utrolig mange unge som har kjøpt hus her, etter hvert som de eldre i bygda selger og flytter i leilighet. To ettåringer begynte akkurat i barnehagen, og bare i vinter kommer fire nye små til bygda. Jakobsnes er i utvikling, mener rektoren.

Lite nervøse

Med seks stykker i klasserommet, går det ganske fort for lærer Hanne Nilsen å bli vant til navnene i første og andre klasse. Overgangen føles nok ikke så stor som den kunne ha vært, og det er ikke så mange nervøse blant førsteklassingene. Hanne finner dermed fort ut småfakta om enkelte. Som for eksempel at en allerede kan telle til ti på engelsk - noe eleven demonstrerer uten å nøle. Etter hvert kommer både plystreferdigheter og andre kunnskaper frem.

Hanne Nilsen er en av fem lærere på Bøkfjord skole, inkludert rektoren selv. Rektor Toril merker at skolebudsjettet har blitt mindre over årene, men hun er stolt av en fast lærerstab og lite fravær.

Det blir også mye felles aktiviteter med hele elevflokken, ifølge rektor Toril. En del av målet med det er å få vekk tanken med at elever fra vidt forskjellige klassetrinn ikke leker sammen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no