20. okt
KLAGET: Regionleder og politisk nestleder i Norges Miljøvernforbund, Ørjan Holm synes ikke noe om at kommunen har utstedt fellingstillatelse på ekorn. (Foto: Privat).
 
Jobber for å berge kirkeekornene
Kommunens fellingstillatelse på ekorn i Svanvik kirke har vakt reaksjoner. Nå jobbes det med andre muligheter.

Publisert: 04.sep.2015 09:31
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

Etter at Svanvik Kirke har hatt gjentatte besøk av ekorn, søkte menigheten om fellingstillatelse for å unngå flere skader på bygget. Etter at denne ble innvilget forrige uke har ikke reaksjonene latt vente på seg.

Respekt

Regionleder og politisk nestleder i Norges Miljøvernforbund Ørjan Holm, har sendt inn en klage å fellingstillatelsen med adresse Sør-Varanger kommune og fylkesmannen.

- Det er for enkelt å avlive. Man skal vise respekt for dyrene. Vi forstår det slik at dyrene før har vært fanget inn. Da bør man også kunne kjøre dem langt vekk, mener Holm. «NMF har forståelse for at kirkens folk ikke ønsker ekornenes aktiviteter i kirken, men vi kan ikke akseptere at ekornene skal felles av den grunn. Selv om ekorn ikke er en truet art i norsk fauna, har man en plikt i respekt for naturen å gjøre alt som er mulig for å unngå at ekornene blir drept», skriver de i klagen.

- Det var vel Tramteateret som hadde en sang om at det enkleste er pistol. Slik er det ikke lenger, slår han fast. Også dyrevernorganisasjonen NOAH har engasjert seg i saken.

- Det er  selvfølgelig like ille for dyrene å bli drept utenfor kirken som innenfor, men dette handler også om grunnleggende holdninger til dyr.  Selv om kirken ikke akkurat har vært en markant pådriver for respekt for dyr, er det i religionen nedfelt en respekt for «skaperverket», og i dette burde det også ligge forpliktelser overfor dyrene, skriver NOAH-leder Siri Martinsen i en epost til Sør-Varanger Avis.

Vil fange

Ifølge Trygve Sarajärvi i Sør-Varanger kommune trekkes ikke fellingstillatelsen, men på bakgrunn av mange reaksjoner ser de heller på andre metoder for å få bukt med de ubudne gjestene.

- De har jo vært fanget før, så det bør la seg ordne å få fraktet dem langt unna. Samtidig er det viktig at de fraktes til et sted der de vil klare seg, sier han.

Kirkeverge Wenche Jessen Dervola er klar på at målet alltid har vært å få ekornene ut i live og at de jobber med å finne andre løsninger på problemet.

- Vi har i utgangspunktet aldri ønsket å ta livet av dem. Jeg driver nå og leter etter egnede feller vi kan bruke, slik at vi kan slippe dem fri, sier hun. Samtidig kartlegger hvilke tiltak som kan gjøres for å unngå at dyr kommer seg inn i kirkebygget.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no