23. okt
LODD: For Nasjonalforeningen for folkehelse er loddsalg en viktig inntektskilde.
 
Jobber for at helselagene skal bestå
Nasjonalforeningens lokallag i Sør-Varanger hadde et sterkt ønske om å vise hva de holder på med på Samfundshuset sist lørdag. – Forhåpentligvis fører det til at flere engasjerer seg, sier aktivitetskoordinator Kirsten Greiner Ovesen.

Publisert: 29.jan.2015 16:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:47

Pengene til arrangementet, der det også ble informert om demens, var hentet fra midler fra TV-aksjonen i 2013. I Sør-Varanger har Nasjonalforeningen for folkehelse fem helselag, i Bjørnevatn, Neiden, Bugøynes, Jakobsnes og Elvenes. I tillegg var også demensforeningen i Sør-Varanger med på lørdagens markering.

Synlig

Du har sikkert sett dem, kvinnene som sitter på basarer, Kirkenesdagene og andre sammenkomster med mye folk. Her selges det håndverk og kakebakst, til inntekt for Nasjonalforeningen. Nå er det i ferd med å bli tynnere i Nasjonalforeningens rekker.

– Derfor følte vi at vi hadde lyst til å prøve noe nytt. Så dette er første gang vi gjør det på denne måten og synliggjør oss, informerer med stand og gjør et forsøk på å rekruttere nye medlemmer. Vårt fokus er forebyggingen av helse, sier aktivitetskoordinator i Finnmark for Nasjonalforeningen for folkehelse, Kirsten Greiner Ovesen.

I tillegg til kake- og loddsalg, var det anledning for foreningene å fortelle hva de gjør.
Varaordfører Tove Alstadsæter åpnet det hele lørdag formiddag.

– Jeg kommer fra et helselagsmiljø i Ålesund, så dette har jeg gledet meg til. Det er viktig å ta vare på de gamle og dere gjør en fantastisk god jobb i forhold til instituasjonene i Sør-Varanger, sa Alstadsæter.

Hun oppfordret flere til å være med og engasjere seg i helselagene.

– Ja, dette er et stikk til min egen generasjon. Det er utrolig viktig for våre eldre den jobben som gjøres i helselagene. Jeg håper vi klarer å skape engasjement slik at helselagene består, sa hun.

Tre av de som hadde komme til Nasjonalforeningens arrangement var Henry Harila, Margrethe Hansen og Gerhard Andreassen.

– Vi har vært medlemmer i mange år, 20-25 år kanskje, sa Gerhard, som hadde planer om å få seg et kakestykke eller to og kjøpe noen lodd.

– Det går til en god sak, sa han.

Demens

Sør-Varanger demensforening var blant de som hadde stand og holdt et lite foredrag for å informere de frammøtte. Kathrine Strønen er leder for utviklingssenter for demens i hjemmetjenesten. Hun fikk 15 minutter på seg til å fortelle om demens.

– Det er selvfølgelig alt for lite, men jeg skal forsøke å ta hurtigversjonen, sa hun.

Først sa hun at demens er en fellesbetegnelse for sykdom i hjernen.

– Det er mange som tror at sviktende hukommelse er sykdommen. Det er et symptom på demens, ikke sykdommen.
Demens er et stort tema og det tar lang tid å få en diagnose. I Norge har mellom 70 000 og 72 000 fått diagnosen. to-tre prosent av befolkningen mellom 65 og 74 år, 15 prosent av de over 75 og mer enn 35 prosent av de over 90 er demente.

– Mørketallene er nok store. Og tallene blir nok større, i takt med eldrebølgen, sa Strønen.

Hun sa det var viktig å komme seg tidlig inn til behandling i helse- og omsorgssektoren.

– Og det er viktig med tiltak, som å være fysisk og psykisk aktiv. Gå turer, løs kryssord. Og det er forskjell fra å glemme litt til det å utvikle demens, sa Strønen.

Utviklingssenter for demens i hjemmetjenesten er nå ferdige med et halvt års forprosjekt på en visningsleilighet med velferds- og omsorgsteknologi i Kirkenes.

– Om ikke lenge vil denne være innflyttingsklar, sa Strønen i foredraget lørdag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no