10. des
SAMMEN: 110-sentralen er tenkt bygd mellom politihuset og rådhuset.
 
Jobber for en felles 110-sentral
Fylkesmannen, fylkeskommunen, kommunen og politiet er enige for å jobbe for en felles 110-sentral for Finnmark i Kirkenes. Likevel stiller DSB spørsmålstegn ved enigheten.

Publisert: 10.sep.2016 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

Den 25. august ble det holdt informasjon- og dialogmøte om 110-sentralen for Finnmark politidistrikt i Alta. Samtlige kommuner i Finnmark og fylkesmannen for Finnmark var enige om at 110-sentralen for Finnmark skal fortsette å bestå i Finnmark og lokaliseres i Kirkenes.

Høringsfrist

Nå ønsker Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) svar innen 9. september på spørsmålet om lokalisering av framtidig 110-sentral for Finnmark. I tillegg bes kommunene om å fi informasjon om hvordan en ny 110-sentral i Kirkenes som ivaretar kvalitetskravene fra DSB skal bygges opp.
Ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger var på møtet i Alta. Han synes det er beklagelig at DSB stiller spørsmålstegn ved lokaliseringen på denne måten.

– Aldri har fylkesmannen, fylkeskommunen, kommunene og politiet vært mer samstemte enn vi er i denne saken. Hva er da poenget med å stille spørsmålstegn ved det som det gjøres her, spør Rafaelsen.

Utredning

DSB skal nå i gang med en grundig utredning før det fattes et vedtak.

– Vi har en felles sak i å bygge en best mulig nødmeldetjeneste for Finnmarks befolkning og for brann- og redningsvesen. Dette dreier seg om å gi befolkningen et best mulig tilbud som skaper størst mulig trygghet i hverdagen. Det finnes argumenter både for en felles 110-sentral for Troms og Finnmark samlokalisert med 112-sentralen i Tromsø og for at Finnmark har sin egen 110-sentral samlokalisert med 112-sentralen i Kirkenes. Flr DSB fatter et vedtak er det viktig å få belyst alle forhold så grundig sim mulig. Derfor er vi svært tilfredse med at det var så bred deltakelse på møtet, med mye engasjement, faglige argumenter og interessante refleksjoner, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

– Vi er godt i gang med forberedelser til oppbyggingen av en sentral som skal ligge mellom rådhuset og rådhuset. Alle er enige om at en samlokalisering i Kirkenes er best. Derfor er det unødvendig av DSB å gå en ekstra runde på dette, sier Rafaelsen.

To-tre år

Leder for 110-sentralen for Finnmark, Gerd Isaksen, sier at de ser et tidsperspektiv på to-tre år før 110-sentralen er klar til å flytte inn i nye lokaler i Kirkenes.

– Nå er det viktig å få på plass en ny organisasjon og virksomhetsoverføring av 110-sentralen og dets operatører. Noen av dagens 110-operatører vil følge med til Kirkenes og ny organisasjon. I tillegg vil det eventuelt bli ansatt nye operatører i den nye organisasjonen. Så oppstart med intern opplæring ved dagens 110-sentral, av nye operatører som skal jobbe i den nye organisasjonen. Starte med bygging av ny sentral i Kirkenes, lokalisert på politihuset, hvor man da går igjennom fasiliteter og behov. Så flytte over utstyr fra Hammerfest og flytte den nye organisasjonen over til Kirkenes. Om dette gjøres vil vi ikke svekke 110-sentralen som fagsentral, men vil opprettholde og levere en god tjeneste for beredskaps- og redningstjenesten i Finnmark og våre innbyggere også i framtiden, sier Isaksen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no