6. des
 
Jobber for nytt grensepasseringssted under jubileumsmarsj
Ordfører Cecilie Hansen jobber for å få til et nytt grensepasseringssted mellom Norge og Russland. Men bare under jubileumsmarsjen 7. og 8. oktober.

Publisert: 30.jan.2014 14:54
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

Jubileumsmarsjen arrangeres av norske grensemyndigheter og grensekommunene som et ledd i frigjøringsjubileet i oktober.

Marsjen skal starte i Petsjenga. Herfra skal deltakerne gå til grensemerke 315 på russisk side, ved Tårnet i Jarfjord. Her er det uklart om deltakerne vil bli hentet, skal overnatte eller bli transportert med buss til grensepassering med pass- og visumskontroll på Storskog. Dersom folk blir fraktet til Storskog for pass- og visumkontroll, fortsetter jubileumsmarsjen på norsk side med marsj til Korpfjell. I så fall er dette en tungvidt løsning.

Kommunen overtar?

Ifølge ordfører Hansen er det private krefter i sving, blant annet fylkespolitikere, som forsøker å få Sør-Varanger kommune som arrangør av jubileumsmarsjen.

Ifølge ordføreren jobbes det med marsjen, men noen grensekryssing uten pass og visum tror hun ikke er mulig å få til.

- Nei, det er jo snakk om ganske mange folk som skal krysse grensen og det er russiske myndigheter skeptiske til. Transport med buss kan også bli vanskelig, i og med at det er dårlige veier i området. Det som kan være mulig, og som er verd å undersøke, er å flytte grensepasseringen med pass- og visum-sjekk ved Tårnet. Dette jobber vi med nå, sier Hansen.

Spede begynnelse

Ifølge grensebetjent Ulf Gøran Mathisen ved Grensekomissariatet er forberedelsene til jubileumsmarsjen på et tidlig stadium.

- Ja, vi er i den spede begynnelse og har hatt noen møter med russiske grensemyndigheter, Sør-Varanger kommune og Finnmark fylkeskommune om saken. Det vil bli flere møter i februar, sier Mathisen.

Han bekrefter at grensepassering utenom det ordinære kontrollstedet på Storskog har vært oppe til diskusjon, men det er foreløpig avvist av russerne.

- Det har vært oppe til diskusjon, ja, men russiske grensemyndigheter ønsket ikke å gå med på dette. På russisk side så de helst at deltakerne under jubileumsmarsjen blir transportert ned til Storskog og grensekryssing med sjekk av gyldig pass og visum. Dette er av de ting som skal diskuteres videre med våre kolleger på russisk side, sier grensebetjent Mathisen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no