11. des
HÅNDVASK: Nina Alette Wikan, Anita Brekken og Anne Mette Asfeldt jobbet tirsdag og onsdag for å bevisstgjøre sykepleiere på håndhygiene. (Alle foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Jobber for smykkefrie fingre
Det er fremdeles litt smykke- og ringbruk på Kirkenes sykehus. Denne uka var det fokus på håndhygiene, for ringer kan smitte.

Publisert: 10.mai.2014 16:32
Oppdatert: 23.okt.2017 10:39

- Vi vil være nødt til å håndtere pasienter vi ikke vet alt om. Da må vi ta alle forholdsregler når det gjelder smittevern. La det gå sport i å være det beste lille sykehuset i landet på dette, oppfordret hygienesykepleier Anita Brekken inne på auditoriet til Kirkenes sykehus.

Tirsdag og onsdag var det fokus på håndhygiene og smittevern på sykehus rundt om i hele landet. Det var Verdens Helseorganisasjon (WHO) sine smitteverndager og håndhygienemarkering. Arrangørene satte opp en stand der man kunne ta en hygienequiz, og få en klokke til å feste på uniformen i premie.

Hvorfor en klokke? Fordi bruken av ringer på fingrene og klokker på håndleddet er en av de større utfordringene når det gjelder smittevern på sykehus. Det kan nemlig skjule seg en hel del bakterier under ringer, klokker og smykker. De kan smitte en selv, eller andre pasienter.

Problemstillingen merkes også i Kirkenes.

- Det er litt varierende her. Det gjenstår fremdeles å få folk til å forstå at glatte ringer, som gifteringer, også må av. Det gjelder også smykker generelt og øredobber, sier Brekken.

Vikarutfordring

Brekken tror kursene på de to dagene har hjulpet veldig.

- Personalet her er veldig lærevillige, og smittevernarbeidet er godt forankret hos ledelsen. Vi ser at folk blir mer bevisste på disse tingene. Og vi har prøvd å bevisstgjøre problemstillingene både med quiz og klokkepremien, og håndhygieneopplæring. De får også satt seg inn i hvordan det er å være pasient og bli håndtert av en sykepleier med ring og klokke på. Pasienter og pårørende har mye kunnskap om hygiene og smittevern, påpeker hun.

Likevel er det noen utfordringer igjen.

- Kirkenes sykehus er et lite sykehus der det er en del gjennomtrekk og vikarer, som tar med seg sine uvaner med å bruke ringer, klokker og smykker, sier Brekken.

Motstandsdyktige bakterier

Et av temaene på hygienedagene var multiresistente bakterier. Det er bakterier som vanlig antibiotika ikke fungerer på, og noe man sliter med flere steder i utlandet. Brekken er glad for at Norge har et lovverk som spesielt sørger for at man kjemper mot slike bakterier. Men det er heller ikke noe man slipper unna i Kirkenes.

- Det er ikke stort, men vi har jevnlig pasienter som vi må isolere. Når det er en mage- eller tarmsykdom, må vi alltid isolere pasienten i påvente av prøver, sier hun.

- Derfor er det viktig at det nye sykehuset bygges med bare enerom med egne bad og toalett, og flere isolater enn vi har i dag, legger hun til.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no