7. des
PAPP: Aleksander Sundstrøm (til venstre) og Niklas Nytun bretter papp for Operasjon Dagsverk på Rema 1000 på Hesseng torsdag.
 
Jobbet for voldsfrie skoler
Niendeklassingene Niklas Nytun og Aleksander Sundstrøm ved Kirkenes ungdomsskole ga begge et dagsverk for voldsfrie skoler i Mellom-Amerika torsdag.

Publisert: 02.nov.2013 10:05
Oppdatert: 23.okt.2017 11:26

Vi traff Niklas og Aleksander mellom reolene ved Rema 1000 sin butikk på Hesseng. Her ble det pantet flasker, stablet varer og brettet papp. Arbeidsdagen begynte tidlig for ungdomsskoleelevene torsdag.

Voldsfrie skoler

Årets Operasjon dagsverk går til Redd Barnas prosjekt for voldsfrie skoler i Guatemala, Honduras og Mexico. Sammen med Redd Barna, skal Niklas, Aleksander og tusenvis av andre ungdomsskoleelever sørge for at 15 000 ungdommer i de tre mellom-amerikanske landene får en god og trygg utdanning. Frykt, vold og kriminalitet preger hverdagen til ungdom i Guatemala, Honduras og Mexico. De siste årene er over 6000 tenåringer drept i et av verdens farligste områder.

OD 2013 skal sørge for?å gi ungdom en trygg skolehverdag, å gi ungdom en god utdannelse?og gi ungdom mulighet til å skape sin egen fremtid.

- Vi har lært at det er mange gjenger på disse skolene. Målet til prosjektet er å bryte ned disse gjengene og sakte, men sikkert bygge opp skolene igjen. Det er artig å hjelpe til sånn at andre jevnaldrende med oss selv får en bedre hverdag, sier Niklas.

Han er ny på Rema 1000.

- Jeg bare følger etter Aleksander. Men nå skal jeg spørre om jobb her jeg også, sier Niklas som dukket opp litt før åtte torsdag morgen.

Aleksander har jobbet ved Rema 1000-butikken i rundt ett år.

- Her stabler jeg potetgullesker, vasker hyller, bretter papp, panter flasker og tar tippingen, sier han.

- Det blir vel nærmere fire. Det kommer også tre til litt senere, som skal være her til kvelden, sier «arbeidsleder» Aleksander. Mens Niklas får de 300 kronene han skal gi til OD-komiteen som skal gi dem videre til Redd Barna-prosjektet, trekker Aleksander fra 300 kroner.

- Det blir som en vanlig arbeidsdag for meg, så da blir det sånn, sier han.

Vaske på skolen

Ikke alle de norske ungdomsskoleelevene har oppdrag på Operasjon dagsverk.

- Mange sier nei og blir bare liggende i senga eller drar på skolen og får oppdrag der i stedet. Som å vaske gulv, sier Niklas.

På Joker i Kirkenes treffer vi åttendeklassingene Jørgen Aleksandersen, Adrian Ingebrigtsen, Eirik Olilla og Mathias Aaen Pedersen.

- Vi har vært med på OD tidligere, selv om det ikke var på Joker. Dette er jo mye bedre enn skole. Her får man jo pizza i pausen, sier guttene.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no