24. okt
NY-SJEF: Jørn Qviller er ny sjef på GSV.
 
Jørn fikk drømmejobben
I Forsvaret er det å bli sjef for Grensevakten på GSV noe nær drømmejobben. Bare spør Jørn Qviller.

Publisert: 12.jul.2016 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:06

Oberstløytnant Qviller tar i mot på sitt kontor. Det er romslig og rent og med Kongen og Dronningen smilende på veggen. Qviller er også fornøyd, GSV-sjef på tredje uka.

Travle dager

43-åringen hadde travle dager i midten av juni. Den 15. var han med på åpningen av ny stasjon i Jarfjord. Dagen etter var han sjef for hele Garnisonen.
Qviller er Oslo-gutt, men det er mange beordringer siden, slik det gjerne blir når du bestemmer deg for en karriere i Forsvaret.

– Jeg har tjenestebakgrunn fra inn- og utland, sier han og begynner oppramsingen; Telemarkbataljon, 2. bataljon og Jegerbataljonen ved Garnisonen i Porsanger. Han har hatt tjeneste på alle nivåer, fra lagfører og oppover og har både krigsskole og stabsskole og har tjenestegjort i Sør-Norge, Indre Troms, Finnmark og tilsammen to år i Afghanistan og Kosovo.
Han er bosatt i Elverum, der kona, datteren på snart 16 og sønnen på snart 13 bor.

– Familien har valgt en løsning med pendling og dra hjem i de helgene det ikke er ting her som gjør at jeg må bli igjen.

Drøm

Er dette drømmejobben?

– For meg er dette den stillingen jeg mest ville ha. Det å bli bataljonsjef her er en krevende jobb og med et oppdrag som spenner veldig vidt. Vi har mange oppdragsgivere og lite apparat rundt som kan tre støttende til, men her er så mye utrolig flinke folk både i mannskap og blant de ansatte. Jeg er mektig imponert over hva vi får ut av de vernepliktige her.
Qviller har vært rundt omkring og hilst på det som skal være hans kolleger og stab de neste tre årene.

– Vi er i ferd med å sluttføre transformasjonen av nytt grensevaktkonsept, som må settes i system og evalueres. Vi har flotte lokaler og god infrastruktur. Det er klart at det er kjempebra med nye og moderne stasjoner på Svanvik og i Jarfjord, men GSV har en god blanding av gammelt og nytt. Behovet er stort når det gjelder renovering av hytter og tårn langs grensen og ny kaserne inne på garnisonsområdet. Som for Forsvaret forøvrig er vedlikeholdsbehovet stort. Dette foreligger det reelle planer for og forhåpentligvis er dette på plass innen kommende fireårsperiode.

Mye jobb

Det er mye å sette seg inn i som sjef for grensevakten.

– GSV-familien er stor og omfattende. Noe visste jeg fra før, blant annet med oppdraget, men det er nok av ting å bli informert om og sette meg inn i. I tillegg til å hilse på de rundt meg, så er det også viktig å hilse på de på kjøkken og i logistikken forøvrig.

De som har vært i grensevaktstyrken lengst er nå i ferd med å dimitere.

– Avslutningsmiddagen ble holdt på torsdag. Det var kjekt. Interessant å høre hvilke planer de hadde videre. Ressurssterk ungdom. Noen skulle fortsette i Forsvaret, noen studere, mens andre skulle fortsette i et sivilt yrkesliv, men med muligheter for at de vender tilbake. I begynnelsen av august mottar vi et 250-talls nye soldater her oppe. Kremen av norsk ungdom. Da skal vi begynne utdanningen av disse, sier Qviller og forteller om et helt annet forsvar enn han gikk inn i da han var ferdig med verneplikten.

Styrking i nord

Qviller er glad for de signalene som er kommet fra regjering og forsvarssjef på en styrking av forsvaret i nord.

– Det er helt klart et syn vi som jobber her deler. Jeg opplever at myndighetene er positive både til grensevaktstyrken og GSV generelt. Signalene er gode også når det gjelder jegerkompaniet, som regjeringen er positiv til. Nå avventer vi landstudien, som forhåpentligvis kommer i løpet av året. Vi tar for gitt at dette skjer. Det som også er helt klart er at det er nødvendig med store investeringer i Hæren.

Hvilket forhold vil dine soldater ha til lokalbefolkningen i Pasvik og andre steder?

– Det er essensielt at vi har et godt forhold til folk rundt oss. Det må være godt og skal være godt. Kommunikasjonen må være godt og jeg vil ha et tett samarbeid med politimester og lokalmiljøet og videreføre det arbeidet som mine forgjengere har gjort. Noen gnisninger og friksjon vil det kanskje være, men vi må ha forståelse og respekt for hverandres utfordringer, sier Qviller.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no