11. des
ELDRE: Jovnna Levi Vars var i Kirkenes som 17-åring, og er tilbake som elev igjen. Nå er han mer kresen på bosted, men også mer ressursrik.
 
Jovnna gled igjennom hybeltrengselen
Hvert år kjemper mange om hyblene i Sør-Varanger. For Jovnna Levi Vars hjalp det å ha et par år ekstra på beina.

Publisert: 17.aug.2017 06:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:23

Mandag begynner nok et skoleår på Kirkenes videregående skole. Skolen er vant til å få inn rundt 150-200 borteboere hvert år, og det pleier å være trangt om hyblene i nærheten.

Tross at det bare er noen få dager igjen, har ikke skolen fullstendig oversikt over hvor mange borteboere som kommer. Folk kan nemlig fort ombestemme seg når det gjelder skolevalget, og både trekkes fra og legges til.

Rektor Øystein Hansen forteller at de hyblene gjerne er fylt opp lenge før skolestart. Det var tilfelle også i år.

– Vi har leid ut alle 68 hyblene i Kirkenes, og akkurat nå står det 15-20 elever på ventelista, forteller driftsavdelingsleder Trond Remmen.

Det betyr ikke nødvendigvis at det er 15-20 som mangler hybel. Flere kan ha fått seg hybel andre steder, og folk som ikke har søkt om skolehybel kan stå uten bosted ved skolestart.

- I tillegg kan noen komme for å fylle ledige skoleplasser her, og noen som har fått skoleplass dukker ikke opp, legger Remmen til.

Sa fra seg

En av årets borteboere hadde faktisk fått innpass på de ettertraktede skolehyblene. Men han sa fra seg plassen, for han fant seg privat bosted.

Jovnna Levi Vars er litt fra Kautokeino og litt fra Tana, og tar VG2 tømrer på Kirkenes videregående. Hybelletingen hans ble preget av at han er litt eldre enn mange andre borteboere.

- Da jeg var her for første gang for to år siden, var det perfekt å bo på skolens hybler. Da var jeg fornøyd med seng, bad og dusj. Nå har jeg vokst opp litt mer, og synes det er bedre å bo litt mer privat, sier han.

Vars har også bil. Det gjorde ham både friere til å finne bosted, og la til et behov for parkeringsplass. Uansett fikk han seg kjapt bosted da han la ut melding på Facebook-grupper i begynnelsen av august.

- Da jeg lette etter hybel som 17-åring var det litt mer stress, og jeg fikk bosted i siste liten. I år hadde jeg to tilbud tre timer etter at beskjeden var lagt ut. Det var gode priser, og det jeg valgte var akkurat perfekt, mener han. Nøyaktig hvor mye han betaler, er ikke noe han vil ut med.

Vars tror absolutt det har hjulpet at han er myndig.

- Jeg er litt mer selvstendig, har førerkort, har bedre råd, og har blitt litt mer voksen. Jeg tror også at en yngre elev kanskje ikke har like stor sjanse til å holde en jobb og skole samtidig, sier han. Og ja, han er på leting etter deltidsarbeid mens han bor i Sør-Varanger.

Tidligere oversikt

Skolen har tatt grep for å få full oversikt over boligsituasjonen tidligere enn før på den første skoledagen. Tidligere var det opp til elevene å si fra til skoleledelsen om de manglet hybel. Fra og med i fjor går personale rundt i klassene og samler inn informasjon om hvem som har og ikke har bosted blant de tilflyttede elevene.

- For de som ikke har fått seg bosted, har vi som vanlig midlertidig innkvartering i gymsalen, sier Hansen.

Remmen legger til at det har pleid å ordne seg etter hvert også for gymsalbeboerne, selv om det har tatt et par uker for noen.

Facebook-offensiv

Om det er noen som fremdeles mangler hybel før skolestart, anbefaler rektoren å både se etter annonser i media, og å aktivt gå ut på Facebook.

- Vær offensiv. Det er spesielt mange som annonserer og leier ut via Facebook, og ofte kan noe ordnes via kjente eller familie, sier han.

- Det er ellers gått ut informasjon til alle via tjenesten KS Svar, der man logger seg inn med MinID. Det ligger informasjon på skolens hjemmeside, og man kan ta kontakt med skolen for mer info.

Vertsfamilier

I en annonse denne torsdagen søker skolen også etter vertsfamilier. Hansen forteller at de har noen familier på plass fra før av, men at de venter å snakke med nye interesserte mot slutten av denne uka.

På spørsmål om hvorfor de ikke leter etter vertsfamilier tidligere, svarer rektoren at behovet vanligvis ikke melder seg før etter skolestart.

- De som spesielt ønsker vertsfamilier tar kontakt tidlig. Men som regel er første prioritet for mange en egen hybel. Trøkken på vertsfamilier kommer etter skolestart, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no