24. okt
PYNT: Ustinia Shchetneva (4) får litt hjelp av mamma til å lage julepynt. Det skal bli en konglenisse med lue og skjerf.
 
Jul med bivoks og fiskeskinn
Førjulsfeiring på Grenselandmuseet bød på både opplevelser og aktiviteter. – Det har blitt en fin og populær tradisjon, sier formidler Silja Andersen.

Publisert: 09.des.2013 14:07
Oppdatert: 23.okt.2017 10:35

– Det er sånne honningbrett.., hva heter det.., bivoks. Og så har man tau inni, ruller det sammen og så blir det lys, forteller Ingvar Alexander Solhaug (8).

Julegave

Han er en av mange unger som er med på juleverkstedet til Husflidslaget på Grenselandmuseet. Det er Liv Kyrkjebø som lærer bort kunsten å lage lys av bivoksplater og har bordet fullt av ivrige unger.
– Når man tenner på, blir det god lukt. Jeg tenkte først vi kunne brenne dem før jul, men jeg tror heller jeg skal gi dem til noen i julegave, sier Ingvar, og røper ikke hvem som skal få dem, det er en hemmelighet.
– Jeg gleder meg til jul, smiler han.

Fiskeskinn

Museet har også fått besøk av to finske kunsthåndverkere. De kommer fra Näätamö og lager fine ting av tre og fiskeskinn.
– Her er laks, gjedde, sei og steinbit, forteller Anita Silenius og viser frem vesker og belter, armbånd og brosjer. Hun har forsterket med reinkalvskinn på baksiden og kombinerer med litt pels, knapper og tydelige sømmer.
– Noen belter trenger ikke være så sterke, de er mest til pynt, men her er et herrebelte, det må være sterkt og er forsterket på baksiden, forteller hun.

God lukt

Hun sier fiskeskinnet er så inspirerende å jobbe med, de forskjellige slagene har helt egne farger og egenskaper, og hun vet ikke alltid hva det skal bli når hun begynner.
– Laks er så mykt og tynt, mens ørret er mye hardere og stivere. Og jeg liker lukten av det og å kjenne på det. Det er om sommeren vi fisker og preparerer. Det må vaskes mange ganger og tørke ute. Det lukter ikke noe særlig i starten, men til slutt er det noe helt annet, forteller hun. En svak lukt av gammel sjøbod, slett ikke ubehagelig, kan man kjenne når man holder produktene opp til nesen.
Silenius forteller at hun holder kurs hele året og lager mye på bestilling, sånn kan hun leve av det.
– Jeg har veldig lyst til å få norske deltakere på kurs, det er sikkert noen som har lyst å lære, forteller hun.

Lokkes inn

På museet var det også laftebyggesett for de som hadde lyst å prøve seg på eldgamle byggeteknikker, Bodil Dago demonstrerte hvordan man spinner ull, og hadde laget utstilling om gjenbruk, det var ost fra Øverli, Karl Eivind Bordi spilte trekkspill og kafeen var full av folk.
– Kafeen her er alltid veldig populær, både blant turfolk og andre, forteller formidler Silja Andersen.
– Men det er ikke alle som utforsker utstillingene våre, så vi prøver å lokke dem litt lenger inn i bygget, og dette er en fin anledning, ler hun.

Hele familien

– Det er vel sjette gangen vi arrangerer dette, det har blitt en fin tradisjon, en lavterskel familiedag. Husflidslaget har vært med hele tida og det er et flott samarbeid vi har, flott at de stiller opp, sier Andersen, og nevner at Hornmusikken har jubileumsutstilling, det er årets juleutstilling på museet.
– Avdelinga til Saviomuseet er stengt for øyeblikket, men der jobbes det med gjenåpning i neste uke, det blir flott, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no