22. okt
INSTRUERTE: Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) reiste til Kirkenes for å personlig instruere politiet på Storskog. Hensikten var å teste russerne. (Arkivfoto)
 
Kallmyr testet ut russerne - ville "vise dem konsekvensene" på Storskog
Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) erkjenner at han tok styringa for å presse Russland da han beordret å sende flyktninger tilbake over grensa i november 2015.

Publisert: 29.mar.2017 14:14
Oppdatert: 23.okt.2017 11:17

Dette kom fram i Brennpunkt-dokumentaren om flyktningekrisen på Storskog som ble vist på NRK tirsdag.

To ganger ble 20 asylsøkere som hadde kommet til Norge, forsøkt sendt tilbake til Russland, men russerne nektet å ta imot dem.

Politidirektoratet uttrykte i sin Storskog-evaluering frustrasjon over å bli overkjørt av departementet. I dokumentaren snakker Kallmyr for første gang i detalj om hvordan han håndterte saken.

Ikke interessert

Forsøket på å sende dem tilbake skjedde over to dager. Blant asylsøkerne var en mor med to døtre som satte seg ned midt på grensen og nektet å bli sendt til Russland.

- De var ikke interessert i å bli returnert, og ville ikke samarbeide om retur. Russiske myndigheter var ikke interessert i å få dem over heller, sier Tor Espen Haga, som da var sjef for Politiets utlendingsenhet i Finnmark, til NRK.

Haga forteller at han ble beordret til å teste russerne av statssekretær Jøran Kallmyr, som selv hadde reist til Storskog for å instruere politiet. Selv var Haga sterkt imot dette, men måtte bare gjøre som han fikk beskjed om.

Angrer ikke

Forsøket var mislykket, Russland ville ikke ta imot noen av asylsøkerne. Den russiske ambassaden reagerte sterkt. «Dette var en absolutt uakseptabel og provoserende praksis som motsier innholdet og ånden i den russisk-norske tilbakeføringsavtalen fra 2007. Det er ikke slik partnere skal behandle hverandre», skrev ambassaden til NRK.

Kallmyr mener den dag i dag at det var viktig å teste russernes vilje til å ta imot asylsøkere.

- Vi skulle følge loven, men være mest mulig effektive og sende folk tilbake igjen. Det var mål nummer én.

Målet med testen var ifølge Kallmyr å vise russerne at gjeldende praksis fikk negative konsekvenser for dem også, skriver NRK.

Dårlig forhold

I Brennpunkt-dokumentaren sier Haga at han tror dette var med på skape et dårlig forhold til Russland.

- Jeg håper og antar at de hadde et formål med det som strakte seg lengre enn vi så. Jeg er ikke fremmed for at dette kan ha skapt et dårlig forhold til russisk side.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no