9. des
F-16: F-16 jagerfly tar av med etterbrenner fra Ørland HFS. Nå skal Norge kjøpe inn nye kampfly.
 
Kan angripe mål i Russland
Et scenario der norske fly angriper mål i Russland er med å avgjøre hvorfor Norge skal kjøpe 52 amerikanske F-35 kampfly. Det skriver Klassekampen.

Publisert: 19.sep.2016 03:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

Kjøpet av F-35 er norgeshistoriens største offentlige anskaffelse. Likevel skjuler regjeringen begrunnelsen for hvorfor Norge trenger 52 fly i et gradert dokument, kalt antallsanalysen.

Tre modeller

Klassekampen er kjent med innholdet i analysen, som benyttes som grunnlag av Forsvarsdepartementet. Her begrunnes kampflykjøpet med tre overordnede modeller: Den ene modellen er et scenario der Norge er i full strid med Russland. Dette krever ifølge beregningene en full flåte på 52 fly, og innebærer angrep inne i Russland. I det andre scenarioet skal Luftforsvaret håndtere en kortvarig krise i Norge, samtidig som tolv fly settes av til Nato-operasjoner i utlandet. scenarioet der Norge ligger i full krig med Russland, har russiske skip og fly tatt seg inn i norsk territorialfarvann. Scenariet har likhetstrekk med det såkalte Bastionforsvaret – en russisk plan for å beskytte de strategisk viktige atomvåpen-ubåtene med baser tett opp mot grensa til Norge. Svaret fra norsk side blir da å bruke kampflyene, som etter planen skal bygges for å kunne unngå å bli oppdaget på radar, og dermed også unngå de svært langtrekkende russiske luftforsvarsmissilene. Scenarioet går under navnet «kraftsamling».

Angrep

Klassekampen er kjent med at denne slagplanen innebærer å angripe russiske krigsskip og jagerfly i Barentshavet og i Norskehavet. Store deler av det russiske atomvåpenarsenalet er basert i områdene rundt Murmansk, tett på grensa til Norge. Der holder de russiske atomvåpen-ubåtene havn. Etter det Klassekampen erfarer er ikke militæranleggene rundt Murmansk – eller de russiske atomvåpenubåtene – mål for de norske kampflyene i denne slagplanen. Det er likevel ikke mer enn drøyt elleve mil fra den norske grensa og til den russiske Nordflåtens hovedkvarter i Severomorsk i Murmansk-fjorden, og knappe 50 kilometer til ubåtbasen Zapadnaja i Litsa-fjorden. Dette området er derfor svært viktig for det russiske forsvaret.

Milliarder

Forsvarsdepartementet har beregnet at anskaffelsen av flyene vil komme på 69,7 milliarder 2015-kroner, mens de totale levetidskostandene (inkludert anskaffelsen) vil bli på 261,3 milliarder 2016-kroner. De første norske flyene ble levert i USA i 2015, og i 2017 kommer de første flyene til Norge.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no