18. nov
100.000 kroner: En av strekningene som skal utredes nærmere er på 3,8 kilometer og går langs Renøysundveien. Arkivfoto.
 
Kan gå mot stengte veier
I jakten på omstillingsmidler skal kommunale veier bli til private. Det varsles veilag eller flere stengte veier vinterstid.

Publisert: 21.feb.2018 15:47
Oppdatert: 21.feb.2018 16:03

Det rødgrønne flertallet vedtok i forrige uke å spare 400.000 kroner på omklassifisering av kommunale veier.

Tiltaket innebærer at flere veier skal gjøres om til private veier. Dette betyr at grunneiere selv stå for veivedlikehold og snøbrøyting hvis man ønsker at veiene skal være kjørbar med bil.

VIL MERKES I DISTRIKT

Av de over 11 kilometerne som er på lista, er de tre lengste strekningene Renøysundveien (3,8 kilometer), Valenveien i Bugøyfjord (2,8 kilometer) og Skogum i Pasvik (1,1 kilometer).

De øvrige kilometerne består i flere småveier som Kurtiveien, Korbiveien, vei til Svanvik gård, vei til Abborvannet (Bjørnevatn) og Langøra (Kirkenes).

Dr. Palmstrømsvei og Dr. Nedlesvei på Prestøya blir samtidig private veier, da de ligger på området til det gamle sykehuset.

«Når flyttingen og salget er gjennomført så kan de fjernes som en kommunal oppgave, da må den nye grunneieren ta seg av veivedlikeholdet», sto det i saksutreningen fra rådmannen om disse to veiene.

I tillegg på lista er det forslag om å avvikle brøyting ved skuterparkeringen på Spurven.

KAN BLI OPPRETTET FLERE VEILAG

Foreløpige utregninger viser at vedtaket kan gi besparelser på vintervedlikehold på til sammen 399.667,50 kroner per år for kommunen. Pengene skal settes av på kommunens disposisjonsfond.

I dag er dette kommunale veier som brøytes og vedlikeholdes av kommunen gjennom egne mannskaper eller innleide firmaer. Rådmannen forklarte i utredningen at konsekvensene er at grunneier og huseier må danne ett veilag og ta kostnadene selv.

Nå ventes det nye utredninger som skal kartlegge nærmere om det er fastboende og eventuelt skoleelever langs veiene.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no