12. des
BEKYMRET: Erling Haugan i Bugøynes fiskarlag (t.v.) er bekymret for stopp i fiskeleveringen i Bugøynes.
 
Kan bli stopp i Bugøynes-fiskelevering
Norway King Crab ser for seg at de ikke kan ta imot fisk etter 25. august, etter at Norway Seafoods stoppet fiskekjøp. Men de ser på løsninger.

Publisert: 10.jun.2016 15:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:05

Norway King Crab (NKC) fikk beskjed forrige uke om at Norway Seafoods ikke lenger skal kjøpe fisk hos dem. Det forteller Svein Ruud, daglig leder i NKC.

- De har sagt opp avtalen med oss, så vi må nå se på andre løsninger. I verste fall blir det leveringsstopp hos oss 25. august, om vi ikke finner nye løsninger, sier Ruud.

De nye løsningene kan bli at Norway King Crab selv går ut på fiskesalgmarkedet med ferdig produkt, slik de i dag gjør med kongekrabbene.

- 600 000 kroner, så er vi der. Vi må gjøre kjappe grep for å få til et anlegg med sløying på land, sier Ruud.

- Skremmende

Det er ikke ubetydelige mengder fisk som leveres på Bugøynes-bedriften. NKC-sjefen teller 100 tonn fisk så langt i år.

Erling Haugan, leder av Bugøynes fiskarlag, mener det er skremmende for lokalfiskerne at leveransene kan stoppe.

- Leveransene til Norway King Crab er veldig viktige for oss, sier han.

Da leveransene i Bugøynes sist stoppet opp for et par år siden, så Bugøynes-fiskerne seg nødt til å spre seg ut i Varangerfjorden. Fiskarlagets nestformann Leif Ingilæ forteller at han dro til Vadsø, mens flesteparten fisket og leverte i Nesseby.

- Men i fjor og i år har det gått bra med fiske og levering så langt, sier han.

Flere fiskere

Samtidig jobbes det med å få flere fiskere til Bugøynes. Fiskarlagsleder Erling Haugan er selv godt oppi middelalderen, men konstaterer at han likevel er en av de yngste fiskerne i Bugøynes.

Sør-Varanger kommune får tildelt 40 millioner kroner i omstillingsmidler til neste år. Nå jobber fiskerne og Norway King Crab med å blant annet få bruke noe av omstillingsmidlene til å støtte opp om nye Bugøynes-fiskere. Ruud ser for seg at også NKC kan spytte i penger til et slikt tiltak. For det er ikke lett for nye fiskere i dag, ifølge Haugan i fiskarlaget.

- Om en ung fisker uten midler kommer i banken og ber om støtte til en båt som koster to millioner, flirer de bare, sier Haugan.

- Nye fiskere trenger også gjerne hjelp til å gjøre seg kjent i området og få erfaring på sjøen, legger han til.

Satser på fordobling av krabbe

Svein Ruud i Norway King Crab forteller at de leverte omtrent 160 tonn kongekrabbe i fjor. I år satser de på 300 tonn.

- Det inkluderer nyanlegget vårt i Trollbukt, og tankanlegget vårt i Oslo, sier Ruud.

En del av den forespeilede økningen kommer fra oppstart av nye restauranter i Beast-kjeden. Norway King Crab leverer rundt 30 tonn kongekrabbe i året til «Beast» i London, som serverer Nebraska-biff og Bugøynes-kongekrabbe. Ruud har fått vite at en ny restaurant skal åpne i USA på nyåret, og ser for seg å levere like mye dit.

I det hele tatt går krabben mye bedre i år, ifølge Ruud. Han mener det viktigste bidraget der var å flytte starten på krabbekvoteåret til nyåret, noe som har ført til bedre inntjening. Den generelle økningen i krabbekvotene har også sørget for at bedriften får inn de krabbene de trenger.

Første amerikanske inspeksjon

Norway King Crab får det amerikanske mattilsynet på besøk for første gang. Inspektørene skal komme denne måneden.

- Vi er litt spente, siden det er første gang amerikanerne er her. Men det er en normal inspeksjon. De gjør det omtrent annethvert år, og vi begynte å selge kongekrabbe til USA for ett og et halvt år siden, sier Svein Ruud i bedriften.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no