21. okt
MANGE: Alle asylsøkerne som kommer inn over Storskog skal igjennom helsesjekk på sykehuset i Kirkenes, om mulig. Her fra en runde i forrige uke.
 
Kan få tredje røntgenmaskin i asylkrisa
Kirkenes sykehus ser på en tredje røntgenmaskin og enda flere ansatte.

Publisert: 19.okt.2015 15:50
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har som kjent satt som mål at det nye mottakssenteret på Vestleiren skal kunne ta inntil 300 asylsøkere per dag.

Alle som kommer må også ta blodprøve og røntgen, og det er det Kirkenes sykehus som tar seg av. Med mellom 50 og 100 asylsøkere som kommer til Kirkenes daglig for tiden, sliter sykehuset med dagens mannskap.

– Vi ligger opp mot maksgrensa for det vi klarer. Vi hadde 82 asylsøkere innom sykehuset søndag kveld. Det er mye i ett jafs, konstaterer beredskapsleder Geir Braathu.

Fra før av har sykehuset fått 1,5 millioner kroner fra Helse Nord for å hyre inn ekstra mannskap, og de framskynder installeringen av røntgenmaskin nummer to. Det er i gang, men selv med det når de ikke opp til 300 per dag.

– Med den nye røntgenmaskinen, kan vi ta opp til 150 asylsøkere per dag til helsesjekk, sier Braathu.

Nummer tre

Beredskapslederen ser dermed for seg at sykehuset kan trenge enda en røntgenmaskin, og enda mer mannskap for å drive den.
Det jobbes både med å forberede flere ansettelser, og med å ha folk klare som kan sendes fra andre sykehus.

– Vi ser at dette nok vil vedvare. Da må vi sette av folk mer fast. Vi jobber nå med logistikken rundt det, og jobber opp mot Helse Nord for å forberede det, forteller Braathu.

I mellomtiden regner Braathu at røntgenmaskin nummer to skal være på plass på sykehuset rundt 20. november.

– Det gir oss en måned til å få det nødvendige mannskapet på plass, sier beredskapslederen. Han er optimistisk på at de skal få det til.

Ikke røntgenbuss

Slik det ser ut nå, vil asylsøkere som kommer til mottakssenteret på Vestleiren bli busset til sykehuset for helseundersøkelsene.

Det har vært snakk om andre løsninger der man kan gjøre helsesjekken utenfor sykehuset, for eksempel å ta røntgen i egne røntgenbusser.

Men Braathu er klar på at alt det arbeidet som utføres av sykehuspersonell, skal foregå på sykehuset. Med andre ord blir det ikke snakk om noen egen røntgenbuss fra sykehusets side.

Mottakssenteret på Vestleiren skal huse inntil 600 asylsøkere i maks to dager per person. Det er beregnet å stå ferdig i begynnelsen av november.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no