24. okt
SKADET: Tømmerbilen ser relativt grei ut etter at den falt på siden, men det er en hel del som må rettes opp og repareres. Tor-Eivind Kverneland sjekket bilen onsdag. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Kan miste hovedinntekten i vinter
Å miste tømmertransporten vil bety veldig mye for Kverneland Transport, ifølge daglig leder Tor-Eivind Kverneland.

Publisert: 18.jan.2017 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:14

Mandag veltet et vogntog fullt av tømmer ved Rødsand i Pasvik, da en veiskulder ga etter. Det skapte arbeid ut over dagen med å laste 30 tonn tømmer av vogntoget, slik at kjøretøyet kunne løftes opp på veien og berges.

Dette er den andre ulykken som har rammet tømmertransporten i Pasvik på to uker. 2. januar rykket nødetatene ut til Sameti da den forrige tømmerbilen begynte å brenne. Da kom sjåføren seg ut uskadd, men førerhuset ble totalskadd. Begge bilene tilhørte Kverneland Transport.

- De har vært maks uheldig. Etter brannen kjøpte de en ny bil sørpå, men så ble de uheldig på nytt, sier skogforvalter Ole André Hestmo i oppdragsgiveren FeFo.

- Ikke små summer

Tømmertransporten var egentlig hovedinntekten til Kverneland Transport i vinter, men nå risikerer de å miste hele den sesongen.

- Det er ikke små summer vi taper. Det er tungt, men vi håper at vi kommer oss på føttene igjen, sier Kverneland.

Nå kommer firmaet blant annet til å drive med brøyting, samtidig som de jobber med å få tømmertransporten opp igjen. Firmaet har forsikring på bilen, men i forbindelse med den må de vente på at skadene på tømmerbilen skal takseres. Det er også for å finne ut om tømmerbilen må repareres eller erstattes.

Saken fortsetter under bildet.

Kan ta måneder

- Om bilen må repareres, tar det vel noen måneder før vi har tømmertransport igjen. Vi må kanskje ut av kommunen for å få det til, sier Kverneland. Han har vært i kontakt med folk sørpå i tilfelle de må skaffe ny bil. Men han mener de hadde utrolig flaks da de fant en såpass bra tømmerbil som den som veltet mandag.

- Tømmerbiler er ikke det man har mest av. Vi kan også lete i Sverige, sier han.

Kverneland vil jobbe med å få bilen på plass selv om det tar måneder. Det er fremdeles aktuelt å fortsette tømmertransporten på sommerhalvåret.

Troms-firma inn for å sikre GSV-brensel

Tømmertransporten fra Pasvik var for å levere brensel til varmeanleggene på Garnison Sør-Varanger. Nå har FeFo jobbet for å få i gang transporten igjen så fort som mulig.

- Nå er vi ikke akkurat på forskudd med leveringene, så vi måtte hive oss rundt. De anslår at de har nok brensel til mandag-tirsdag, forteller skogforvalter Ole André Hestmo i FeFo.

Han mener det vil gå greit å få forsynt Garnison Sør-Varanger (GSV) før de går tom for trebrensel.

- Det blir på håret, men vi satser på at det skal gå greit og at de fortsatt skal fyre med grønn energi, sier Hestmo.

Saken fortsetter under bildet.

Kommer tirsdag

For å få det til, måtte FeFo se ut av fylket. Kverneland Transport kunne ikke skaffe enda en ny tømmerbil på kort varsel.

- Den de hadde var den eneste tømmerbilen i Finnmark. Nå har vi rekruttert firmaet A. Eliassen Transport fra Troms. Tømmerbilen deres er her tirsdag, sier Hestmo.

Han er glad for at Troms-firmaet kunne stille opp på kort varsel, men påpeker at de også er fornøyd med jobben Kverneland Transport har gjort og gjør.

- Når utstyret fungerte, gikk transporten veldig bra. Vi håper de igjen kan komme i gang med transport av tømmer, for vi ønsker en lokal tømmerbil. Denne er viktig for å fortsette den positive utviklingen skogbruket i Pasvik faktisk er i, sier skogforvalteren.

Har GSV-backup

FeFo leverer brensel til firmaet Bio Energy AS, som står for fyringen til GSV.

Bio Energy har ikke fått beskjed ennå om at det kan bli forsyningsproblemer, ifølge daglig leder Odd Egil Reinås. Men han forsikrer om at eventuelle leveringsproblemer ikke skal gå ut over varmeanlegget til GSV.

- Vi kan bruke olje om det skulle gå tomt for flis, men det er dyrt. Vi ønsker selvfølgelig å bruke flis, for det er hele poenget. Om det blir leveringsproblemer fra Pasvik, finnes det også andre veier vi kan få tømmer fra, for eksempel fra Finland, sier Reinås.

Tømmerdriften som ellers foregår i Pasvik rammes ikke av disse transportproblemene, ifølge FeFo.

Sjåføren lettere skadd

Sjåføren av den veltede tømmerbilen skal blant annet ha klaget på nakkesmerter etter at vogntoget veltet. Han ble tatt hånd om av ambulansepersonell på stedet, og sendt til Kirkenes sykehus for sjekk. Finnmarkssykehuset opplyser om at sjåføren var lettere skadd, og ble skrevet ut etter kortere observasjon.

Kverneland Transport skal etter planene ha ryddet ferdig ulykkesstedet på Rødsand i løpet av torsdagen, forteller daglig leder Tor-Eivind Kverneland.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no