10. des
[b]Søker forståelse:[/b] Økonomisjef i Kimek, Eirik Wikan
 
Kan miste stort konkurransefortrinn
Kimek Offshore AS advarer mot reduksjon av arbeidsgiveravgift for sør-norske bedrifter som har oppdrag i Nord-Norge. Selskapet hevder at de blir møtt med politisk forståelse for kravet.

Publisert: 08.sep.2017 15:46
Oppdatert: 23.okt.2017 11:24

Bakgrunnen for Kimeks oppfordring til stortingspolitikerne er en avgjørelse i Det europeiske frihandelsforbundet (EFTA) sitt overvåkningsorgan ESA i sommer. Siden 2016 har ESA bestemt at Stortinget ikke har kunnet gi selskaper unntak fra hovedregelen om differensiert arbeidsgiveravgift. Hovedregelen er at arbeidsgiveravgiften skal følge satsen etter hvor i landet virksomheten er registrert.

Omdiskutert unntak
I Norge er det ulike satser for arbeidsgiveravgiften etter hvor i landet virksomheten er registrert. Tidligere eksisterte det en norsk unntaksregel som åpnet opp for at ambulerende virksomheter som utførte mer enn 50 prosent av arbeid i en annen sone, ikke trengte å følge selskapets adresse.

Dette førte til at selskaper i Sør-Norge med prosjekter i Finnmark kunne slippe unna arbeidsgiveravgiften.

Rettsrunder
Kimek Offshore AS klaget unntaksregelen inn for EFTA-domstolen i desember 2014. Som følge av domstolens dom i september 2015 innledet ESA en ny vurdering av denne delen av den differensierte arbeidsgiveravgiften.

ESA konkluderte i sommer at unntaksregelen er i tråd med EØS-reglene. Dette betyr at Stortinget derfor igjen kan åpne for unntaket som gir Kimeks konkurrenter i sør unntak for arbeidsgiveravgiften.

Kan miste fortrinn
Dersom unntaksregelen på nytt innføres av Stortinget, vil Kimek miste et viktig konkurransefortrinn de har hatt de to siste årene. Dette frykter selskapet kan ha negativ konkurranseeffekt og medføre permitteringer.

Derfor har selskapet nylig tatt opp saken politisk. Problemstillingen ble løftet opp som tema under fredagens næringsmøte i regi av NHO med stortingskandidatene for Finnmark. Utfordringen ble også drøftet under Senterpartiets besøk hos bedriften denne uken.

Økonomisjef i Kimek, Eirik Wikan, sier at problemstillingen for selskapet ble mottatt av stortingsrepresentantene.

– Vi har hatt en god dialog med partiene på Stortinget. Signalene vi har fått er at det er enighet om at differensiert arbeidsgiveravgift er et av det viktigste distriktspolitiske virkemiddelene i tiltakssonen. Hvis hovedregelen om ambulerende virksomhet blir gjeninnført, vil dette være en uthuling av virkemidlet, sier Wikan.


Statsbudsjettet avgjør

Regjeringen har på bakgrunn av ESA-avgjørelsen, varslet at en eventuell gjeninnføring av unntaksregelen er til vurdering.

Dette vil skje i sammenheng med behandlingen av statsbudsjettet for 2018. En gjeninnføring av regelverket vil derfor tidligst kunne skje med virkning fra 1. januar 2018.

I en tidligere uttalelse fra EU-minister Frank Bakke-Jensen til NRK, er kommentaren at konkurransesituasjonen i nord må utredes nærmere. High North News har i sommer hevdet at avgiftslettelsen for sør- og vestnorske bedrifter, som pendler personell inn i redusert sone, årlig vil koste over 200 millioner kroner for staten.

Finansminister Siv Jensen har samtidig pekt på at finnes gode argumenter for unntaksregelen, men har også merket seg motforestillingene mot den.

Bryter med intensjonen
2. nestleder i Senterpartiet, Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, besøkte bedriften denne uken. Hun mener intensjonen med ordningen er at den skal beskytte bedrifter i distriktene.

Før besøket var hun var ikke gjort kjent med utfordringen som Kimek står ovenfor. Nå varsler hun at partiet vil se nærmere på hele ordningen knyttet til differensiert arbeidsgiveravgift.

– Å tillate unntak for sør-norske bedrifter i nord, var aldri i tråd med intensjonen bak differensiert arbeidsgiveravgift. Saken understreker også hvorfor Senterpartiet er motstander av hele EØS-avtalen. Senterpartiet vil utforme arbeidsgiveravgiften akkurat slik Norge selv ønsker, sa Tvinnereim etter besøket til SVA.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no